naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas

Manifestacije

Festival istarskih klapa "Pivajući sva smo blaga stekli"
     Festival istarskih klapa i vokalnih skupina, dvodnevna je natjecateljska godišnja priredba na kojoj nastupaju klape i pjevačke skupine. Održava se od 1998. godine u Buzetu posljednjeg vikenda u ožujku. Nastao je iz Susreta klapa Istre i Primorja "Pivajući sva smo blaga stekli", kojega su 1994. godine utemeljili Turistička zajednica Grada Buzeta i Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet. Na festivalu nastupaju ženske i muške klape i pjevačke skupine, raspoređene u večer ženskih, odnosno večer muških klapa. Pravo natjecanja imaju samo klape i pjevačke skupine iz Istre. Svaka od njih izvodi po dvije pjesme. Festivalski repertoar obuhvaća dalmatinske klapske pjesme s Omiškog festivala, harmonizacije napjeva s elementima glazbenog i izvanglazbenog izričaja Istre, Kvarnera i Hrvatskoga primorja te autorske skladbe. Najviše skladbi koje se izvode na Festivalu istarskih klapa pripada skupini dalmatinskih klapskih pjesama.
     Autorica teksta: mr. sc. Mirna Marić

Festival istarskih klapa mini stranica, klikni ovdje.

Raspjevana Buzeština
     ...je smotra kulturno-umjetničkog, glazbenog amaterskog stvaralaštva na Buzeštini. Pokrenuta je 1974. godine kao dječja priredba pod naslovom "Djeca Buzeštine pjevaju i sviraju", no već je 1976. godine preimenovana u "Raspjevanu Buzeštinu", a koncepcijski se otvorila prema svim uzrastima, oblicima, žanrovima i izričajima amaterskog kulturnog stvaralaštva. Nastala je tako manifestacija koja se u proljeća selila iz mjesta u mjesto na Buzeštini, odlazeći u posjet publici, postajući tako putujućom karavanom raspjevanih entuzijasta koji su svoje umijeće osim po okolnim naseljima Buzeštine, naposljetku predstavili i publici u buzetskom Narodnom domu, na velikoj završnici. Opširnije...

Z armoniku v Roč
     Međunarodni susret svirača malih dijatonskih harmonika održava se u Roču od 1989. godine kada je pokrenut na inicijativu Renata Pernića. Cilj je Susreta okupiti i predstaviti što veći broj svirača dijatonske harmonike (popularno nazvane "trieština") te izabrati predstavnike Hrvatske koji će nastupiti na natjecateljskom dijelu Međunarodnog festivala dijatonske harmonike u Italiji.
     Osim što je redoviti domaćin Susreta, Roč je u dva navrata, 1995. i 2000. godine, bio i domaćinom Međunarodnog festivala.
     Organizator Susreta je KUD "Istarski željezničar" Roč.

Na Baštionu - Buzetski književni susreti
     Na Baštionu je godišnja književna manifestacija koja se održava treće subote u svibnju u Buzetu, u Starom gradu, na Baštionu, kod crkve sv. Jurja. Koncepcijski i programski manifestacija je književna u najširem smislu, nije ograničena vrstom (vidom) književnoga života i stvaralaštva, tj. njen program se iz godine u godinu mijenja i prilagođava aktualnim sadržajima, potrebama i mogućnostima, od književnih natječaja i promocija, obilježavanja književnih obljetnica i drugih programa posvećenih književnicima i njihovim djelima, pa do raznih književnih susreta, razmjena i gostovanja. Opširnije...

Izbor župana Huma na leto dan
     Institucija župana i županije stara je tradicija hrvatskoga naroda. U prošlosti su gotovo sva veća mjesta u Istri, svi komuni imali svoga župana. Za župana je mogao biti izabran stariji i iskusniji muškarac kojega je pratio glas dobrog gospodara, poštenog i uglednog pripadnika općinske ili seoske zajednice. Dužnosti seoskog župana bila su: zastupati selo u općinskoj upravi te u selu provoditi njezine odredbe, održavati javni red i mir, organizirati rabote tj. zajedničke radove oko gradnje i održavanja važnih objekata, čišćenje šuma i lokava, probijanje i održavanje putova; rješavati pojedine sporove te pomagati i brinuti o nemoćnima i oštećenima. Opširnije...

Z vijulini sopu muškardini
     ...je susret svirača vijulina, ustanovljen s ciljem revitalizacije toga tradicijskog glazbala, animiranja novih svirača i oživljavanja bogatoga repertoara tradicijske glazbe gunjaca. Opširnije...


Mali veliki mikrofon
     ...je županijski festival mladih pjevača. POU "Augustin Vivoda" Buzet je od samih početaka (1998.) suorganizator festivala. Iskreno podržava ovu manifestaciju i njenog inicijatora i voditelja Alana Poropata koji je upravo kroz Udrugu "Mali veliki mikrofon" i njene programe uspio na kvalitetan način okupiti ogroman broj mladih i talentiranih ljudi. Opširnije...Bajsi u Draguću
     ...je naziv za Međunarodni susret svirača bajsa koji se tradicionalno svake godine u lipnju održava na pitoresknom dragućskom trgu. Susret okuplja pedesetak svirača bajsa i pratećih instrumenata koji čine tradicijske sastave gunjaca. Organizator susreta je Katedra ČS Roč.

     Auto koncepcije: Vladimir Pernić.

Buzetsko kulturno ljeto
     Od 2003. godine, tijekom ljetnih mjeseci POU "Augustin Vivoda" Buzet organizira niz programa (koncerata ozbiljne glazbe, klasične i sakralne glazbe, jazz večeri, večeri klapske pjesme, kazališnih predstava, mozaik-programa, izložbi, poetskih večeri...) u interijerima i eksterijerima buzetske starogradske jezgre.Subotina po starinski
     ...je program kulturno-turističke revitalizacije Starog grada, koji obuhvaća više segmenata kulturne, zabavne, gastro, eno, etno i druge ponude - osmišljen na način da prezentira cjelokupni život staroga Buzeta na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće (kostimi, hrana, piće, proizvodi, glazba, običaji...).

     Buzetska starogradska jezgra postaje toga dana prirodna pozornica na kojoj se odvija jedinstvena predstava - "prikazanje" u kojemu su "glumci" žitelji Buzeta. Manifestacija koja je i dobitnica prestižne nagrade TZ Istarske županije "Zlatna koza" za 2005. godinu, svakim svojim novim izdanjem privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja.

U sklopu manifestacije realiziraju se ove programske cjeline:

 • Sajam na Loparu
 • Prezentacija starih zanata na Pijacaletu
 • Koncert tradicijske glazbe na Veloj šterni
 • Pučki teatar na Baštionu
 • Etno magistrala starih obrta (kovačnica, pekara, češljara, lončarstvo, pletarstvo, tkalački stan...)
 • Prezentacija novih kostima
 • Magistrala domaćih gastro-delicija
 • Kulturna ponuda: muzejske zbirke i kulturno-povijesni spomenici Buzeta
 • Glazbena magistrala: gunjci, orkeštrine, kantaduri, trieštine...
 • Zabava: ulični zabavljači i žongleri, gutači vatre, klaunovi...
 • Opširnije...

  Jesen u Lapidariju
       ...je manifestacija kojom se buzetskoj publici prezentiraju mladi jazz bandovi i glezbenici, ali i poznatija imena iz svijeta jazza. Programi se organiziraju u lapidariju Zavičajnoga muzeja u Starom gradu tijekom mjeseca listopada i studenog.

  Mjesec hrvatske knjige
       ...je manifestacija posvećena knjizi, književnom stvaralaštvu, autorima, izdavačima, knjižnicama, knjižarama...Cilj joj je animirati što veći broj čitatelja i korisnika knjižničnih programa. Tijekom manifestacije nastoje se prezentirati novi naslovi, promovirati novi autori, ukazati na eventualne probleme izdavaštva, prevoditeljske djelatnosti, prodaju knjiga...Otvaraju se nove knjižnice, knjižnični ogranci, osmišljavaju se posebni kulturni programi u središtu kojih je knjiga... (www.kgz.hr/događanja/mhk/o-mhk.asp)

  Mali mali mikrofon
       ...je lokalni dječji festival koji okuplja pjevače najmlađeg uzrasta, polaznike dječjeg vrtića. Inicijator Festivala je Alan Poropat, a manifestacija djeluje u sastavu Udruge "Mali veliki mikrofon". Tradicionalno se organizira tijekom prosinačkih svečanosti i najčešće se vezuje uz blagdan sv. Nikole.
       Za sudjelovanje na Festivalu djeca-pjevači dobivaju priznanja i prigodne poklone.


  Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
  IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
  Izradio: Dejan Hren, 2008 ©