naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
O Zavičajnom muzeju Buzet | Izložbena djelatnost | Foto galerija Zavičajnog muzeja

Zavičajni muzej Buzet

Zavičajni muzej je otvoren 1961. godine i nalazi se u drevnoj palači Bigatto, dovršenoj 1639. godine, u buzetskoj starogradskoj jezgri. U njemu se čuva vrijedna arheološka, etnografska, kulturno - povijesna, umjetnička i druga građa važna za Buzet i Buzeštinu. Za posjetitelje su otvorene arheološka zbirka s lapidarijem, etnografska zbirka u kojoj su izloženi različiti poljodjelski alati, stara buzetska kuhinja, narodne nošnje Ćićarije i Buzeštine i tkalački stan, ostavština Slavomira Cerovca - Mira Blažinčića, izložba o antifašističkoj borbi Buzeštine i o glagoljici, te galerijski prostor u kome se održavaju likovne i druge povremene izložbe. U dislociranim prostorima u starome gradu otvorene su i stara gradska kovačnica, pekara, radionica za izradu češljeva od roga, zbirka vatrenog i hladnog oružja iz ostavštine Slavomira Cerovca.

Stare razglednice Buzeštine

Zavičajni muzej u Buzetu posjeduje digitalnu zbirku s gotovo 200 starih razglednica na kojima se nalaze različiti motivi Buzeta i Buzeštine. Tako na njima, između ostaloga, vidimo i nekadašnji Hotel Fontana, kuće u buzetskome starome gradu kojih više nema, isčezle detalje, ljude iz nekih prošlih vremena. Tu je i nekoliko razglednica Roča, Huma i Sovinjaka, te davni sjaj Istarskih toplica i uskotračna pruga u Livadama. Podsjetnik je to na Buzeštinu kakve više nema, u vremenu s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće i kasnije, sve do novijih razglednica iz 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća. Zbirka je to koja raste i nastoji otkrivati nove i nove, možda zaboravljene, ili izgubljene detalje u cilju otkrivanja ne tako davne prošlosti Buzeta i Buzeštine.

Prapovijest i antika

U prapovijesnoj zbirci izloženi su kameni, koštani i keramički predmeti pronađeni u spiljama i gradinama na području Buzeštine. To su različito oruđe i oružje, dijelovi keramičkih posuda i drugi predmeti datirani od paleolitika do mlađeg željeznog doba.
Antička se zbirka sastoji od širokog diapazona staklenih, metalnih i keramičkih predmeta koji potječu iz razdoblja rimske vladavine u ovim krajevima. Tako se mogu vidjeti lakrimariji, uljanice, oruđe i oružje, različito posuđe, nakit i drugi predmeti.

Lapidarij

U lapidariju se čuvaju rimski kameni spomenici, i to nadgrobni spomenici i dijelovi arhitekture, pronađeni na području Buzeštine, a datiraju se u prva tri stoljeća poslije Krista. Ovdje se čuvaju i kameni spomenici iz razdoblja Venecije, te nekdašnji grb grada.

Rani srednji vijek

Ovdje su izloženi grobni nalazi iz dvaju nekropola s područja Buzeštine. Groblje Zajčji brč kod Velog Mluna datira se u VII i VIII st. i u njemu su pokapani novodoseljeni Slaveni i barbarizirani romanski starosjedioci. Groblje Mejica, jedno od najvećih u Istri, pripada slavensko-romanskim graničarima bizantskog kaštel Buzet. U oba se među grobnim prilozima ističu noževi, koštani češljevi i nakit među kojim posebno mjesto zauzima naušnica buzetskoga tipa. Ističe se i keramika domaće izrade, često puta ukrašena iz kaštela Petrapilosa.

Izložba poljodjelskog alata

U zbirci se nalaze različiti predmeti koji su se koristili u poljodjelstvu, obradi zemlje, u vinogradu. Izložen je plug, ralica, zubatka, stopa za ljuštenje ječma i kukuruza, brenta, jaram i niz drugog alata i pribora.

Buzetska kuhinja

Kuhinja je oduvijek bila najvažniji dio istarke kuće, mjesto gdje su se oko "ognjišća" na klupama i tronošcima ukućani okupljali i uz "lumin" razgovarali i provodili večer čekajući da domaćica zgotovi obrok. U kuhinji se još nalazi i stol i stolice, drveno i keramičko posuđe, te niz drugih predmeta neophodnih u svakodnevnom životu.

Narodne nošnje Buzeštine

U vitrinama ove prostorije izložene su muške i ženske narodne nošnje Ćićarije i donjeg dijela Buzeštine. Tu su gogran, brnovreke, opanci, cokule, kamižot, kanica, tabar (sukneni kaput), odjevni predmeti domaće izrade. Ovdje su i narodni instrumenti mišnice i dvojnice, te tkalački stan izrađen u Črnici.

Ostavština Slavomira Cerovce - Mira Blažinčića

Slavomir Cerovac (1902. - 1979.), na Buzeštini poznat kao Miro Blažinčić, bio je jedan od utemeljitelja i prvi djelatnik Zavičajnoga muzeja u Buzetu. Neumorno je prikupljao muzejsku građu, te stvarao i vlastitu zbirku predmeta koje je pronalazio u Buzetu i bližoj okolici. Sakupio je "sadržajno bogatu i brojčano opsežnu ostavštinu, koja tematskim karakterom predmeta pokriva različite aspekte života i rada, od etnografskih predmeta ruralnog stanovništva do zametaka građanskog života". Njen temeljiti pregled pokazao je kako se "zbirka sastoji od namještaja, slika, hladnog i toplog oružja, militarije, keramike, satova, svjećnjaka, gramofona, pegli, mlinaca za kavu, lula, tabakera, znački, numizmatike, poštanskih maraka, glazbenih instrumenata, etnografskih predmeta, različitih dokumenata, arheoloških i geoloških nalaza i variae".

Glagoljica Buzeštine

U Istri i Buzeštini, a naročito na području Roča i Huma, glagoljica se javlja početkom XII. stoljeća. O tome zorno govore glagoljski grafiti - zapisi glagoljskim pismom na žbuci. Pored toga značajni se događaji bilježe i zapisima uklesanim u kamen, a već od XIV. Stoljeća glagoljicom se pišu i knjige. Ovdje su, između ostalih, izložene i kopije humskog grafita, natpisa sa župne crkve u Roču i kustodije iz Vrha. Od ostalih su spomenika tu kopija grdoselskog ulomka, plominskog natpisa i valunske ploče.

Antifašistička borba Buzeštine

Ovdje možemo pratiti događaje koji su prethodili sveopćem ustanku stanovnika Buzeštine za oslobođenje od fašističkog jarma Kraljevine Italije i Njemačke. Prikazani su ljudi i događaji koji su ostavili neizbrisiv trag u borbi za konačno priključenje Buzeštine i Istre matici Hrvatskoj, te izbor oružja, originalnih dokumenata i predmeta iz toga razdoblja.

Buzetska pekara

Nalazi se u prostoriji u kojoj je i prije bila pekara. U njoj su ognjište i napa, krušna peć, gramola za gniječenje tijesta, njačve i drugi predmeti. Pekar je uoči sajmova, blagdana i nedjelje pripremao svoje proizvode - bige (pečeni pšenični kruh) i kolače.

Stara gradska kovačnica

U autentičnom prostoru nekdašnje kovačnice izložen je kompletan alat kovačke i kolarske radionice. Tu su i kovački mijeh, nakovanj, tokarska i stolarska klupa, škripci i niz drugog alata koji se koristio u kovačiji i kod izrade dijelova za zaprežna kola. Sačuvani su kotači, dijelovi kotača i drugi gotovi proizvodi kolarsko - kovačke radionice.

Češljarski obrt

Ručnim se zamahom pokreće stroj za izradu i glačanje češljeva izrađivanih od rogova istarsko-podolskog goveda, boškarina. Prije obrade, rogovi su se kuhali i prešali. Izloženo je više od 140 različitih predmeta: od velikog stroja za izradu češljeva do najmanjeg pribora, uzoraka sirovine, poluprerađevine i gotovog proizvoda. U radionici su se izrađivale i drške noževa, lule i kamiši.

Zbirka vaternog i hladnog oružja iz ostavštine Slavomira Cerovca

Zbirke vatrenog i hladnog oružja te pribora sastoje se od zbirke pušaka, pištolja, revolvera kubura, mačeva, sablji i noževa. Većina pušaka je iz sredine ili druge polovice XIX. st., pune se uglavnom s prednje strane cijevi. Spremnici za puščani prah izrađeni su od životinjskih kosti (rogova), bakrenog lima ili kože. Pištolji su uglavnom jednometni, pune se sprijeda, a pale na kremen. Revolveri imaju rotacioni bubanj sa 6, u jednom slučaju s 10 metaka, uglavnom oblih, ponekad višekutnih cijevi. U zbirci hladnog oružja uglavnom se radi o vojničkim, konjaničkim, mornaričkim, paradnim, počasnim, željezničkim, trgovačkim, dužnosničkim mačevima, sabljama, bajunetama i noževima, austrijske, francuske, talijanske, mađarske, bosanske i hrvatske provenijencije Većina predmeta iz ove skupine pripada XIX.stoljeću.
 
Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©