naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Promocija 34. knjige Buzetskog zbornika
28.11.2007 13:34 | Dodao: admin
U srijedu 07. studenog 2007. godine, u okviru Mjeseca hrvatske knjige, održana je promocija 34. knjige Buzetskog zbornika. Knjigu su predstavile profesorice Mirjana Pavletić i Elena Grah Ciliga. Uz zbornik prezentirana su i ostala izdanja Piquentine - zavičajne zbirke buzetske knjižnice, izašla u proteklih godinu dana.
     Narodna knjižnica Buzet je u Mjesecu hrvatske knjige uz brojne aktivnosti i akcije, svojim korisnicima i ostalim posjetiteljima, već tradicionalno ponudila i prezentaciju 34. knjige Buzetskog zbornika. U Gradskoj vijećnici u srijedu 07. studenoga 2007. godine održana je promocija najnovijeg, a od dosad izdanih i najopsežnijeg Zbornika. Uredništvo čine istaknuti znanstvenici Tanja Perić Polonijo i Dražen Vlahov uz glavnog i odgovornog urednika mr. Božu Jakovljevića. Već godinama Buzetski zbornik izlazi u izdanju "Josipa Turčinovića" iz Pazina uz suizdavaštvo Katedre Čakavskog sabora Buzet i Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet. Na naslovnoj stranici nalazi se slika akademskog slikara Harija Ivančića iz njegovog ciklusa Zemlje.
     Profesorica Elena Grah Ciliga predstavila je prvi dio zbornika. U tom se dijelu koji nosi naziv Buzeština Istre nalazi osamnaest znanstvenih radova s problematikom vezanom uz Buzet i njegovu okolicu. Tako, navodi Grah Ciliga, Zbornik započinje radom Klare Buršić Matijašić o talijanskom arheologu Albertu Puschiu i njegovoj vezi s Buzeštinom. Slijedi dalje Prilog o poznavanju kasnosrednjovjekovnog i renesansnog keramičkog stolnog posuđa s područja Istre Tatjane Bradara. O Rimskim nadgrobnim spomenicima unutrašnje Istre piše Alka Starac. Slaven Bertoša donosi prikaz prošlosti Vodica od najstarijeg doba do 19. stoljeća. Slijedi tekst Miroslava Bertoše o spornim pašnjacima i graničnim razvodima na Doberdolu. Dražen Vlahov piše o ročkim županima u drugoj polovici XVI. stoljeća. Problematiku pravnih položaja predrimskih zajednica Buzeštine i Roštine u antici obrađuje Ivan Milotić, a Zdenko Balog govori o predkršćanskim i dualističkim elementima u zemljopisnom nazivlju ročkog kraja. Kustos buzetskog Zavičajnog muzeja Saša Nikolić obrađuje problem buzetske naušnice. Jakov Jelinčić govori o novim pojedinostima o Knjizi ubilješki Buzeta (1752. - 1806). Buzetska dijalektologinja Nataša Vivoda u ovome je Zborniku dala prikaz govora Erkovčića. O svetačkim medaljicama iz Ćićarije piše Ondina Krnjak, dok prikaz crkvi na području Općine Lanišće i tekst o konoplji-sirovini za izradu platna donosi Josip Žmak. Bruno Cotić opisuje stanovništvo i naselja Rošćine u XX stoljeću. Motovunskom šumom i njenim pomlađivanjem pozabavio se Christian Gallo. Prvi dio 34. Buzetskog zbornika završava tekstom Gordane Čalić Šverko o novim poduzetničkim inicijativama na sjeveru Istre. Provesorica Grah Ciliga je na kraju svog prikaza istaknula kako su tekstovi Buzetskog zbornika pravo vrelo podataka kao i mogući poticaj za daljnja istraživanja bilo istih ili problema slične tematike.
     Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet, prof. Mirjana Pavletić dala je osvrt na preostale dijelove Buzetskog zbornika. Drugi dio čini niz literarnih priloga i reportaža. Nalaze se tu prilozi buzetskih pjesnika Miroslava Sinčića, Mirne Bratulić, Marije Ribarić, Silvane Pavletić, Silveriije Prodan, Belle Rupene, Snježane Markežić-Klobas i Danielea Sirotića. U tom se dijelu nalazi i priča "Mirovina" Fedora Putinje, kao i vrlo emotivno sjećanje Igora Draščić na svoga pokojnog oca Ivana Draščića ? Belog Matu. Ovu cjelinu Zbornika zaokružuju i tri teksta Gordane Čalić Šverko, o dr. Dženani Kružić, Darku Paladinu i reportaža o Rimu podno Roča.
     Slijede zatim prikazi - recenzije knjiga izašlih u proteklim godinama te prikaz Mjeseca hrvatske knjige 2006. (Mirjana Pavletić), prvog buzetskog književnog susreta "Na Baštionu" (Gordana Čalić Šverko) te izložbene i koncertne djelatnosti buzetskoga Zavičajnog muzeja u 2006. godini (Saša Nikolić). U dijelu pod nazivom Sjećanja dati su osvrti na neke događaje i osobe veoma važne za povijest Buzeta. Zlatka Marzi prisjeća se svoga djetinjstva u buzetskom starom gradu. Nevenko Podreka donosi sjećanje na sudjelovanje u oslobodilačkom ratu. Miloš Sirotić i Božo Jakovljević govore o čudesnoj "slumskoj lipi". Josip Šipuš donosi dva rada - tekst o putu Grada Buzeta do gospodarske razvijenosti i tekst o dolasku u Blatnu vas. Na kraju Vlado Marušić piše o proslavi 140. obljetnice obiteljske loze Marušića iz sela Dršćari.
     U dijelu biografija nalaze se biografije značajnih buzetskih ličnosti Alojza Čargonje u tekstu Vladimira Pernića, Željka Marinca te Rajka Draščića o kome piše Edo Merlić.
     Završni dio zbornika već je tradicionalno posvećen sportu. Osvrt o sportašima i sportskim uspjesima buzetskih klubova u 2006. godini daje Siniša Žulić.
     Mirjana Pavletić uz Buzetski zbornik predstavila je i ostala izdanja Piquentine - zavičajne zbirke buzetske knjižnice, među kojima ističemo "Bogate i ugledne obitelji u prošlosti Buzeštine" Danila Cerovca, antologiju buzetskog pjesništva pod nazivom "Buzeštice", istarski godišnjak "Franina i Jurina", separat Buzetskog zbornika dr. sc. Klare Buršić Marijašić o Albertu Puschiu i Buzeštini. Slijedi knjiga Dražena Vlahova o Glagoljskim rukopisima iz Roča. Profesorica Pavletić istakla je i vrlo kvalitetni katalog uz izložbu akademskog slikara Harija Ivančića na temu Zemlje, kao i dva video uratka - film o Subotini po starinski 2006. Studia M iz Labina i film "Buzetski uzlet u nebo" Mire Petohleba. Pavletić je i najavila mnoštvo novih izdanja koja su trenutačno u pripremi, a neka od njih uskoro će ugledati svjetlo dana.
     Na promociji moglo se klupiti 34. Buzetski zbornik i to po promotivnoj cijeni od samo 50 kn. A posjetitelji su kao poklon u okviru Mjeseca hrvatske knjige dobili i primjerak Đornala od Subotine.


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©