naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
KAZALIŠNA PREDSTAVA: NORA ILI TRENUTAK POBUNE
31.3.2018 11:28 | Dodao: admin
U četvrtak, 12. travnja, s početkom u 19 sati, u buzetskom će se Narodnom domu održati kazališna predstava "NORA ili Trenutak pobune" u zajedničkoj produkciji Kazališta KNAP i zagrebačke umjetničke organizacije Tragači. U predstavi igraju: Zijad Gračić, Jelena Hadži-Manev i Mladen Kovačić. Režiju potpisuje Frana Marija Vranković. Uz to što će nas podsjetiti na Ibsenovu "Noru" kao jedno od najvažnijih djela u povijesti dramske književnosti, ova predstava će nam prikazati kako izgledaju kazališne probe te postaviti važna pitanja o mjestu Nore i o mjestu kazališta u današnjem svijetu.
Predstava se odvija po principu "kazališta u kazalištu", prateći proces proba na predstavi "Nora - kuća lutaka" prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena na plaću upravo zato da bi zaigrala Noru, i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda.

Tijekom proba se otkrivaju radnja i važnost Ibsenove Nore, ali i odnosi redatelja i glumaca. Paralelno s nerazumijevanjem Nore i njezinog muža pratimo nerazumijevanje glumaca i redatelja. Situacije se izmjenjuju od komičnih do napetih, a razgovori iz laganih pošalica prelaze u oštre svađe. Pitanje je tko će popustiti kako bi predstava zaživjela - i hoće li itko?

"Tragači" su posegnuli za istraživanjem procesa rada u kazalištu te komunikacije između glumca i redatelja. U "kazalištu u kazalištu" pred publikom se odvija kazališna svakodnevnica u kojoj upoznajemo mladog redatelja Dražena (Mladen Kovačić) te glumce Orhideju (Jelena Hadži-Manev) i Hrvoja (Zijad Gračić). Dražen se nalazi u nezavidnoj poziciji jer je za svoju prvu profesionalnu režiju, u oskudnim financijskim uvjetima, dobio zadatak postaviti "Noru" Henrika Ibsena sa samo dva glumca. Pod stresom prve režije smišlja provokativan koncept kako bi bio primijećen te pokušava prisiliti glumce da rade sve što od njih traži. Orhideja, koja je netom prije prve probe primljena u ansambl kazališta, pokorno ga sluša, no njezin stariji i iskusniji kolega Hrvoje pokušava usmjeriti mladoga redatelja da temelji svoj rad s glumcima na međusobnoj iskrenosti i povjerenju. Pripremajući ?Noru? nađu se u situaciji u kojoj glumci ne razumiju redatelja, a redatelj ne čuje glumce. Odnos Torvalda i Nore Helmer postaje preslika odnosa redatelja i glumaca te je pitanje hoće li se on popraviti ili će netko od njih izaći iz predstave. Kako će se situacija razriješiti pogledajte na buzetskoj pozornici u Narodnom domu 10.04.2018. u 19 sati.

Ulaznica: 30,00 kuna.

PODACI O PREDSTAVI ?Nora ? trenutak pobune?
TEKST: Jelena Hadži-Manev
REŽIJA: Frana Marija Vranković
SCENA I KOSTIMI: Zdravka Ivandija Kirigin
GLAZBA: Željka Veverec, Toni Starešinić
JEZIČNA SAVJETNICA: Sanja Vulić
OBLIKOVATELJ SVJETLA: Dina Marijanović
FOTOGRAF: Igor Obrol-Pedišić
VIZUALNI IDENTITET: Damjan Uzelac
PRIJEVOD s danskog scena iz "Nore" H. Ibsena: Frana Marija Vranković
PRODUKCIJA: Tragači u.o. i Centar KNAP

GLUMAČKA PODJELA:
HRVOJE, glumac koji u predstavi igra Torvalda: Zijad Gračić ORHIDEJA, glumica koja u predstavi igra Noru Helmer: Jelena Hadži-Manev

DRAŽEN, redatelj: Mladen Kovačić


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©