naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
O VJEŠTICAMA SVE NAJBOLJE - u četvrtak 21. veljače
15.2.2019 19:18 | Dodao: admin
U četvrtak, 21. veljače, s početkom u 19 sati, u buzetskom će se Narodnom domu predstaviti knjiga Alenke Kranjac ?VILINSKA KRI ali tovarišice prav posebne sorte? ( Vilinska krv ili drugarice posebne vrste). Riječ je o duhovitoj i zvučnoj knjizi koja nas vodi u svijet suvremenih istarskih štriga. Na jednostavan i zabavan način uči nas, da dobro uvijek pobjeđuje i da su problemi ovoga svijeta rješivi, posebno ako uz sebe imate nekog bliskog kome vjerujete, kao što je to u ovoj knjizi teta Malja. Dođite i zaronite u mistični i očaravajući imaginarni svijet nadnaravnih bića. Alenka Kranjac iz Bertoki otkrit će vam kako izgleda sukob bijelih i crnih vještica.

Za glazbeni intermezzo zaduženi su, uz Alenku i Marina Kranjca, Anita i Dante Marušić.
Roman koparske autorice Alenke Kranjac osvježavajuća je novost slovenskog tržišta knjiga, budući da temeljito predstavlja gotovo zaboravljenu istarsku čarobnu tradiciju. Spisateljica je dugo proučavala tradiciju bijelih autohtonih vještica i predstavila je u napetoj priči o bijelim vješticama u boju sa crnim. Roman se odlikuje po izvanrednoj lakoći i jasnoći opisivanja događaja, po vještom zapletu i neočekivanom raspletu. Roman je sve do posljednje riječi prožet velikim optimizmom. Priča govori o snažnoj ženskoj vezi, pobjedi ljubavi nad mržnjom i razigranosti, koju je dobro zadržati u teškim trenucima.

Autorica o svom debi romanu Svoje "istrijanske" korjene sam po prvi put u životu doista osjetila , kada sam upoznala svog budućeg supruga Marina Kranjca, tradicijskog svirača i glazbenika, osnivača istarske glazbene etno grupe Vruja, čovjeka koji istinski njeguje istarsku glazbenu tradiciju. Sedamnaest godina kasnije napisala sam priču koja se temelji na osobnim iskustvima, proučavanju tradicije Istre i želji za boljim životom.Kad razmišljam o danu kad sam sjela i napisala prvi odlomak priče, uvijek se osmjehnem i zahvaljujem na slučajevima koji su bili ključ, kako bih započela pisati knjigu baš na dan kulture (slovenski nacionalni praznik). Odlučila sam ga poštovati pisanjem, jer je moja žudnja za boljim međuljudskim odnosima bila toliko žestoko poremećena. Popisala sam Maljin svijet, u kojem su svi problemi riješeni kavom, heklanjem i magijom. U svojoj knjizi čitatelje vodim kroz priče koje sam slušala u djetinjstvu i kroz mistični i očaravajući imaginarni svijet, koji je "rastao u meni" od najranijih dana.

Alenka Kranjac
Alenka Kranjac je učiteljica i spisateljica, sa suprugom Marinom Kranjcem aktivna je u glazbenoj skupini VRUJA, u kojoj pjeva istarske tradicijske pjesme. Svojim prepoznatljivim glasom prisutna je na svim CD-ima skupine i nekim kompilacijama tradicijske glazbe.

Rođena je u Kopru, djetinjstvo je provela s nonama: Franckom u Bazoviškoj ulici u srcu Kopra i Anom na Manžanu blizu Kopra. Voli bajke i priče koje su joj bake prepričavale u djetinjstvu i koje su se duboko utisnule u njezino srce. Voli istarskog čovjeka i mističnu tradiciju, koja je u Istri neprimjetno ali zasigurno isprepletena sa svakodnevnim životom.

Alenka sa suprugom i sinovima živi u selu Bertoki kraj Kopra.


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©