naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
BUZETSKI PINGUENTUM I PULSKE TERANKE pobjedničke su klape KIK Festa
2.4.2019 8:15 | Dodao: admin
Muška klapa Pinguentum iz Buzeta s 79,9 bodova osvojila je prvu nagradu žirija na ovogodišnjem Festivalu klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli", popularnom KIK Festu. Pridobila je i simpatije posjetitelja koji su joj dodijelili Buzećanku - nagradu publike pa su se Pinguentini na domaćem terenu okitili dvostrukim zlatom. U svom 22 izdanju, jedini klapski natjecateljski festival na krajnjem sjeveru Jadrana ugostio je u Narodnom domu u Buzetu deset muških i ženskih klapa koje su se natjecale za ukupno deset festivalskih nagrada, po pet u svakoj kategoriji.

Pinguentumu je za vratom puhala muška klapa Vinčace. Prošlogodišnji pobjednici iz Novog Vinodolskog ove su godine s 78,9 bodova osvojili drugu festivalsku nagradu u konkurenciji muških klapa dok je Brnistra iz Pule sa 77,1 bodom zauzela treće mjesto. Brkicu - nagradu za najbolju izvedbu napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja, osvojila riječka klapa Flumen.

U kategoriji ženskih klapa, prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva nadmoćno su treću godinu za redom osvojile pulske Teranke s 78,8 bodova. Drugo mjesto s 74,2 boda zauzele su riječke Vidulice koje su osvojile još dvije nagrade i to Buzećanku - nagradu publike i Brkicu - nagradu za najbolju izvedbu napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja. Treće mjesto s 71 bodom pripalo je klapi Puntape iz Novog Vinodolskog. Prvoplasiranim klapama u obje kategorije nagrade je uručio župan Valter Flego, a sve pobjedničke klape nagrađene su umjetničkom keramikom autorice Maje Štrk Snoj.

O kvaliteti klapskih izvedbi odlučivao je tročlani stručni ocjenjivački sud i vrsni poznavatelji klapske pjesme, Jasminko Šetka iz Omiša te Paulina Đapo iz Zagreba i Tatjana Merkl iz Pule. Šetka, ujedno predsjednik žirija, izjavio je kako je oduševljen kvalitetom klapskih nastupa. - Izbor je bio odličan. Ne smijemo zaboraviti da su među natjecateljima bile nagrađivane klape u Omišu, Pinguentum, Vinčace i Teranke, rekao je Šetka te istaknuo također da je pozitivno zatečen divnom klapskom publikom, a napose ga se dojmio trud kojeg organizator i klape ulažu u očuvanje istarsko-primorskog melosa.

U kategoriji muških klapa natjecale su se Brnistra iz Pule, Valdibora iz Rovinja, Pinguentum iz Buzeta, Škrljevo iz Škrljeva, Vinčace iz Novog Vinodolskog i Flumen iz Rijeke, a u kategoriji ženskih klapa Teranke iz Pule, Oleum iz Krasice, Vidulice iz Rijeke, Puntape iz Novog Vinodolskog.

Organizator buzetskog KIK Festa je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet, suorganizator Hrvatsko društvo skladatelja HDS ZAMP, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, župan Istarske županije i Grad Buzet. Kroz KIK Fest proveo je standardni voditeljski dvojac Mirjana Pavletić i Vlado Pernić, a publiku je oduševila posebna gošća festivala kantautorica i glumica iz Rapca Elis Lovrić.

Moglo bi se reći da su klape na 22. KIK Festu prošle dvostruku kontrolu jer je za one koje su se prijavile za ovogodišnje 53. izdanje Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, najstarijeg i najprestižnijeg klapskog festivala: Pinguentum, Vinčace, Flumen, Teranke i Vidulice, ovogodišnji KIK Fest ujedno bio i audicijski nastup pred povjerenstvom omiškog festivala, ravnateljem Mijom Stanićem, umjetničkim ravnateljem Dušanom Šarcem i Joškom Plastićem, inspicijentom FDK u Omišu koji će odlučiti koje će klape sa sjevernog Jadrana, temeljem buzetske audicije, steći pravo sudjelovanja na izlučnim večerima, a potom i u samoj završnici omiškog festivala.

KIK Fest je ove godine imao i humanu notu. Posjetitelji su svojim prilogom dali potporu maloj Mili Rončević koja je čitavu Hrvatsku ujedinila u želji da joj pomogne, a ovome se pridružio i organizator KIK Festa, buzetsko Učilište, odlukom da 20 posto ukupnog prihoda od ulaznica također uplati za Milino liječenje.


Prosinac 2019
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©