naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Fotografijom uhvaćena duša planine i njenih stanovnika
28.11.2008 20:02 | Dodao: admin
Trojezična fotomonografija sadrži 80-ak umjetničkih fotografija četiri eminentna hrvatska fotografa, članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju-Dražena Lapića, Ratka Mavara, Damila Kalogjere i Željka Jelenskog. Oni su zabilježili nesvakidašnji krajolik i arhitekturu Ćićarije.
U drevnoj palači Bigatto, sjedištu buzetskog Zavičajnog muzeja, preksinoć je otvorena izložba fotografija i održana promocija prve umjetničke fotomonografije istarskog krasa pod nazivom ?Ćićarija-ponosna udovica?. Trojezična fotomonografija sadrži 80-ak umjetničkih fotografija četiri eminentna hrvatska fotografa, članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju-Dražena Lapića, Ratka Mavara, Damila Kalogjere i Željka Jelenskog koji su, putujući više od godinu dana čudnovatim mjestima Ćićarije uspjeli "uhvatiti" dušu planine i njezinih stanovnika. Uz predgovor profesora povijesti umjetnosti Želimira Koščevića objavljen je i putopisno analitički tekst novinarke Željke Laslavić, povijesno-demografski osvrt mr. Bože Jakovljevića te uvodni tekst načelnika općine Lanišće Nevena Mikca.
Projekt "Ćićarija", dio je projekta od pet fotomonografija, koji je 2004. s kolegama iz Zagreba pokrenuo idejni autor Dražen Lapić, rekao je otvarajući izložbu kustos buzetskog muzeja Saša Nikolić. Dosad su izdane četiri fotomonografije; "A u Lubenicama Lubenice" (Lubenice na otoku Cresu), "Voda u oblacima" (Lonjsko Polje), "Pažani su možda/vjerojatno/sigurno Marsovci" te "Ćićarija-ponosna udovica", koje predstavljaju izuzetan doprinos očuvanju i promociji kulturnog, povijesnog i prirodnog identiteta Hrvatske.
Cilj izdavanja najnovije fotomonografije i postavljanja izložbi fotografija, kako je rekao Lapić, jest očuvanje i promocija posebnosti, mističnosti i ljepote Ćićarije u izričaju četvorice autora umjetnika, različitih vizija i izraza koji su zabilježili nesvakidašnju atmosferu krajolika, arhitekture te socijalna obilježja Ćićarije
-Znakovit smisao pothvata što su ga po bespućima Ćićarije poduzela četiri fotografa s iskustvom stečenim na ranijim zajedničkim projektima (Lonjsko Polje, Pag, Lubenice), je da osmisle i vizualiziraju jedan pomalo zaboravljeni pejzaž i da ga slikom predaju na opću uporabu, zapisao je u predgovoru fotomonografije povjesničar umjetnosti Koščević. Ovdje nije riječ o pastoralnoj viziji, putnim bilješkama, topografiji ili neorealističkom naturalizmu, već o ekspresivnom potencijalu medija fotografije, čija svrha nije da opiše ili oriše, nego da potakne misao i osnaži doživljaj. U pretvorbi pejzaža u sliku, autori su se potrudili da u nju unesu mnogo više duha i duhovnosti od puke optike, kemije i piksela, kojima im sprave raspolažu. Zbog toga im slike nadilaze pejzaž, Ćićariju i tehnologiju i mogu mirno biti primljene kao umjetničko svjedočanstvo o "ponosnoj udovici", odnosno Ćićariji koja na svu sreću još uvijek živi svoj život izvan turističkog simulakruma u njenom podnožju i ne daj, Bože, da je netko "otkrije", istaknuo je Košćević. Iako majstorski učinjene, fotografije sadrže u sebi znatnu količinu ikoničkog jer je tako sam pejzaž u stvarnosti strukturiran, poetika "ponosne udovice" prepoznaje se i čita na simboličkoj razini. U osnovi, sve što uopće čini fotografsku sliku sublimirano je jezikom simbola. Tako ni nebo, ni zemlja, niti svjetlost što se probija kroz prozor u sjenu kuće, ni jutarnja ispaša stoke, nisu jedno, drugo ili treće, već tihi govor slike, koju možda više prožima jutarnja svježina i miris pokošena polja od stvarnosti koja se na slici vidi, zapisao je Košćević.
Zadovoljstvo izdavanjem fotomonografije iskazao je i laniški načelnik Mikac.
-Ćićarija je poslije Drugog svjetskog rata doživjela strašnu depopulaciju. U četrnaest naselja u kojima je svojevremeno živjelo četiri tisuće stanovnika, danas ih je svega četiristotinjak. Imperativ je stoga održati život na Ćićariji, rekao je Mikac. Izdavanje fotomonografije, uz Općinu Lanišće, pomogli su i Istarska županija, Hrvatska gospodarska komora te Grad Buzet pa je na promociji bio i buzetski gradonačelnik Valter Flego. U glazbenom dijelu programa zabugarila je Ženska vokalna skupina Lanišće. Autori su se pobrinuli da izložba i promocija dobije humanitarni predznak te su odlučili čitav prihod od prodanih fotomonografija namijeniti liječenju dječačića Davida Krušvara.

Napisala i snimila Gordana Čalić Šverko

Više o knjizi i izložbi potražite na: www.akademija-art.net/content/view/1226/136

Pogledajte i foto galeriju na našim stranicama.


Travanj 2018
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©