naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Projekcija filma: ZMAJEVE LINIJE
11.2.2009 18:30 | Dodao: admin
U buzetrskoj će se kino dvorani, u petak 13. veljače s početkom u 19 sati, prikazati film "Zmajeve linije" Roberta Bezbradice i Mladena Đakovića.
Iza intrigantnog naziva krije se priča o energetskim točkama i meridijanima u Istri, nastala prema istoimenoj knjizi slovenskog alternativnog znanstvenika Marka Pogačnika.
U filmu sudjeluju: Marko Pogačnik, Drago Plečko, Korado Korlević, Davor Šišović,Damir Stojnić, Semir Osmanagić, Marjan Vejvoda i Zaza Stefanović Kamencin.
O čemu je riječ? Ukratko:
Živimo u tehnoinformacijskom društvu i naša osjetila za prirodu, kolajuće energije i svijet oko nas su naprosto otupjela u potjeri za moći,novcem i prestižom. 4000 godina ranije na istarskom tlu živjele su nepoznate civilizacije koje su štovale Sunce i Zvijezde, njegovale kultove,gradili megalitske građevine i bili svijesni da su jedno sa svim.
Civilizacije koje su tu bile prije Histra nastanjivale Istru danas smatramo primitivnima, ali paradoksalno je da su bolje od nas razumjeli prirodu, duhovnost , univerzum pa čak i neke tehnologije.
Drevni graditelji su poznavali kolanje energija i na posebnim križanjima gdje su smještena energetska vrela gradili su megalitske objekte koji su, izgleda, akumulirali energiju, ali i služili kao astronomski satovi. Samo 2 km od Poreča, u sklopu od tri brežuljka Mordele, na središnjem brežuljku Mali Sveti Anđeo nalazi se kameni krug nalik Stonehengu, star 4000 godina. Ovo je najistočniji kameni tolos u Europi i prava je šteta da je gotovo nepoznat. Slovenski alternativni umjetnik Marko Pogačnik prije dvadesetak godina objavio je zanimljivu studiju o energetskim točkama u Istri i litopunkturnim merdijanima (zmajevim brazdama) u svojoj knjizi "Zmajeve linije".
Motovun je energetski centar, a Mali Sveti Anđeo je također vrlo važno križanje brazdi koja ide iz Duina prema Rtu Kamenjak sa motovunskom a koja se dalje nastavlja prema Buzetu odnosno megalitima znanim kao "Vrata Mirne" Na cijelom ovom prostoru , a naročito na ovakvim križanjima, događaju se posebni kreativni procesi, humor,otkrića prirodnih znamenitosti, prosvijetljenja i iscjeljenja.
U drugom dijelu filma govori se o Picugima, kompleksu od 3 brežuljka , udaljenom samo 700 metara od kompleksa Mordela, gdje se nalazi vrlo sličan kompleks od tri brežuljka koji sa svojim stepenastim strukturama neodoljivo podsjećaju na piramide.
Damir Stojnić, riječki umjetnik, donosi zanimljivu teoriju o istarskom pentagramu, odnosno začuđujućoj geometrijskoj povezanosti gradova u Istri koje gotovo odgovaraju pravilnom pentagramu te njegovoj podudarnosti sa indijanskim kolom iscjeljenja.
Autori, te gosti u filmu, su naročito kritični prema današnjem visoko tehnološkom otuđenom društvu i krivim vrijednostima. Ovo je prvi zajednički uradak dvojice mladih autora Mladena Đakovića i Roberta Bezbradice koji su sa zanemarivo malim budžetom napravili film koji bi mogao parirati puno raskošnijim produkcijama.
Nakon premijere 06.11.2008. u prepunom kinu u Poreču , novoosnovana udruga S.A.V.E. odlučila je organizirati turneju filma po Istri. Sami autori će se, uz ponekog gosta , predstaviti prije svake projekcije te prikazati desetminutni prilog sa snimanja filma. Prilikom turneje bit će i predstavljan dupli DVD "Zmajeve linije", na kojem se nalazi još puno dodataka, razgovori s gostima u filmu, galerije fotografija, duži "making of" kao i još neka iznenađenja.

Ulaznica: 10 kuna.


Prosinac 2019
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©