naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Na Baštionu: STAPANJE STIHOVA I NOTA / FABRIO - KRAJCAR i BALOTA
12.5.2009 12:58 | Dodao: admin
U petak 15. svibnja u 19.30 sati, na najsjevernijoj točki buzetske strogradske jezgre, na Baštionu, kod crkve Sv. Jurja, započet će 3. književni susreti "Na Baštionu". Tema ovogodišnjih Susreta je uglazbljena poezija, a sukladno tome, gosti Susreta su: akademik Nedjeljko Fabrio, hrvatski književnik, pripovjedač, dramski pisac i prevoditelj, dramaturg i teatrolog, kazališni i glazbeni kritičar, esejist i Bruno Krajcar, kantautor i skladatelj iz Pule, koji će predstaviti svoj najnoviji album "Mate Balota" za koji je prije nekoliko dana nagrađen Porinom-najvećom hrvatskom glazbenom nagradom, u kategoriji etno albuma.
U programu će nastupiti i buzetska klapa "Pinguentum" koja je zastupljena s jednim glazbenim brojem na Krajcarovom albumu.
Organizator manifestacije je POU ?Augustin Vivoda? Buzet na čelu s Programskim odborom kojega čine Miroslav Sinčić, Vladimir Pernić, Elena Grah Ciliga i Mirjana Pavletić, a pokrovitelj je Grad Buzet.
U slučaju kiše, program će se održati u Zavičajnom muzeju.

Više o akademiku Nedjeljku Fabriju:
Nedjeljo Fabrio, hrvatski prozaist, dramatičar i esejist rođen je u Splitu 1937. godine. Hrvatski i talijanski jezik i književnost diplomirao u Zagrebu. Dramaturg u Rijeci, zatim urednik Dramskog programa Hrvatske televizije i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Književnu je afirmaciju stekao u novelama, okupljenim u zbirkama Partite za prozu, Labilni položaj i Lavlja usta. Odlikuju se dotjeranošću stila, smjelim eksperimentiranjem, biranim leksikom, naglašenom literarnošću i manirističkim postupcima. U dramama (Reformatori, Admiral Kristof Kolumbo, Meštar) opsesivno je zaokupljen politikom, diskursom vlasti, ideologijom te velikim tragičnim figurama ljudske povijesti.
No povijesni i mitološki okvir najčešće mu je samo šifra za razumjevanje aktualnog trenutka. U najboljoj drami-mirakulu Čujete li svinje kako rokću u ljetnikovcima naših gospara? tematizacijom odnosa intelektualaca prema nacionalnom pitanju polemizira s vladajućim totalitarnim poretkom. U romanima s povijesnom tematikom Vježbanje života, Berenikina kosa i Triemeron problematizirao je hrvatsko-talijanske odnose na jadranskoj obali u dugom vremenskom razdoblju prateći egzistencijalne drame i pojedinaca i kolektiva. Romani pokazuju svojevrsnu opsjednutost poviješću, koja se dosljedno interpretira kao izvor zla, stradanja i patnje.
Veliku pozornost posvećuje stilu i jeziku, a u narativnom komponiranju koristi se postupcima posuđenima iz glazbe (kontrapunktiranje, provodni motivi, eufonijski efekti i sl.). U romanu Smrt Vronskog, koji se intertekstualno naslanja na Tolstojevu Anu Karenjinu, umjetnički je odgovorio na neposredan izazov: srpsku agresiju i rat u Hrvatskoj 1990-ih. Okušao se i kao vrstan esejist: (Apeninski eseji, Štavljenje štiva, Kazalištarije, Koncert za pero i život) i glazbeni kritičar: (Maestro i njegov šegrt)
- preuzeto sa www.hnk.hr

Više o albumu Bruna Krajcara MATE BALOTA:
"Jedna od najosebujnijih ličnosti hrvatske glazbene scene, Bruno Krajcar iz Pule, od svojega prvog profesionalnog nastupa redovito izaziva pozornost ostvarenjima što iznova odišu visokim profesionalizmom, posebnim nadahnućem podneblja-Istre i Kvarnera-te univerzalnim postavom svih svojih kreativnih mogućnosti.
Izuzetni profesionalac, akademski glazbenik koji je 1995. diplomirao na orguljaškom smjeru pri Glazbenoj akademiji u Ljubljani, Bruno Krajcar postojano prati tradicije istarske narodne i umjetničke glazbe.
...kao skladatelj zborske, klapske ili kazališne glazbe, jednako kao autor šansona, songova i pjesama popularne glazbe uopće, Krajcar je izgradio prepoznatljiv identitet nadovezujući svoje stvaralaštvo na bogatu baštinu i umjetničke, autorske glazbe u Istri, od Smareglie do Brajše i Ronjgova pa do Zlatića, Prašelja, Milottija. ...
Pripadajući mlađoj generaciji autorskih imena s ovoga područja, skladatelj Krajcar prodire u novije, eksperimentalne oblike i moduse suvremene kompozicije, uvijek u trajnoj želji da domaći izvorni kolorit pretoči u forme koje će korenspondirati sa svjetskim kretanjima, pa je u tom smislu posebno važan njegov nastup na međunarodnom (EBU) festivalu etno glazbe. ...
(...) interpretacija pjesnika Mate Balote kroz spomenute (...) izaziva veliku znatiželju i već nakon prvih slušanja dovodi u obzir djelo trajne vrijednosti, nadahnuća i novih poticaja."-napisao je u predgovoru knjižice koja prati album Daniel Načinović, književnik iz Pule.
A akademik Nedjeljko Fabrio o tom je projektu, između ostaloga, izrekao i sljedeće: "Kao kakvo duboko uzbuđujuće i iznenadno, neočekivano čudo dogodio se za nas susret dvojice samoniklih stvaratelja, jednoga pjesnika i jednoga skladatelja, dogodio na uobičajeno malenom fizičkom prostoru jednoga multimedijalnoga CD-a, no koji se prostor svojim snimljenim materijalom, udvojenim umjetničkim govorom, širi do prostora veličine duha."
Na CD-u su zastupljeni sljedeći umjetnici: Bruno Krajcar | Mate Balota
Marija Crnobori, Vlatko Stefanovski, klapa Fortunal & Elvis Stanić, Stjepan Hauser, Tina Vukov & Big band HRT-a, Tamara Obrovac & Oliver Dragojević, Radojka Šverko, klapa Teranke & Lidija Percan, Jano Valle, Noel Šuran & Zoran Karlić, Nenad Bach, Putokazi & Edin Karamazov, Meri Cetinić & Robert Ferlin, Marija Kuhar Šoša & Elda Krajcar Percan, klapa Pinguentum, Lovro Raić.
Nakladnik je Cantus, mastering potpisuje Aldo Spada, likovno oblikovanje David Ivić, urednik i producent je Bruno Krajcar, a izvršni producent Udruga Histriart.


Travanj 2018
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©