naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Fešta miće armonike na batuniće
13.5.2009 15:30 | Dodao: admin
Crvene, srebrne, pozlaćene, s natpisima, posvetama ili bez njih, armonike miće na batuniće privukle su protekle nedjelje u glagoljaški Roč na tisuće posjetitelja i ljubitelja njihova zvuka. Na 21. međunarodnom susretu svirača dijatonskih harmonika "Z armoniku v Roč" zasviralo je 50-ak harmonikaša iz Hrvatske, Slovenije i Italije u pratnji najmanje još toliko svirača drugih tradicijskih instrumenata. Roč je prekjučer proslavio ne samo feštu harmonike trieštine, već i rođendan svog najstarijeg stanovnika, ujedno i najstarijeg istarskog orguljaša, 95-godišnjeg Marina Nadala.
Gotovo tri sata harmonikaši su na ljetnoj pozornici rastezali dugmetare u ritmovima polki, valcera, marči, šaltina. Popularne triestine, trieštine, plonerice, ali i dugmetare i botunare, koje su u svijet krenule iz Trsta gdje ih je sredinom 19. stoljeća počela proizvoditi obitelj Ploner, posljednjih desetljeća doživljavaju pravu renesansu. Sve je više mladih svirača koji su garancija da će se istarska tradicijska glazbena baština i dalje njegovati i prenositi na mlađe generacije i time popularizirati i sačuvati od zaborava. Brojnu su publiku doslovce oduševili najmlađi svirači ročkog susreta, 6-godišnjaci Benjamin Klanjac iz Poljana i Marko Žavbi iz Šmarja kod Kopra.
Ročki susret ima i svoje veterane. Da za trieštinu nikada nisi previše star, pokazao je najstariji harmonikaš, 87-godišnji Franc Kaluža iz Opatije. Držeći se one "krepat ma ne molat", Dorijano Buždon iz Lupoglava i Mario Kotiga iz Kala kraj Motovuna jedini su koji su zasvirali na svakom susretu, a među veterane spada i jedan od inicijatora ročkog susreta i njegov voditelj od samih začetaka Vlado Pernić.
Trieština se može svirati sama, ali i uz pratnju još nekog instrumenta, bajsa ili vijulina, pa je nastupilo i nekoliko sastava. Na najstarijoj trieštini, 108-godišnjakinji češke proizvodnje Antona Klavačeka, zasvirao je 67-godišnji Roman Grk iz Kozine.
Nastupili su i vrhunski majstori svirke na dijatonske harmonike, svjetski i talijanski prvaci u svojim kategorijama koji su u Roč stigli u pratnji tajnika talijanske glazbene asocijacije AMISAD Giancarla Ronconija: Roberta Luciani, Michele Patacchiola i Ettore Mirabilia.
Organizator ročkog susreta, KUD Istarski željezničar, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Istarske županije, Ministarstva kulture i Turističke zajednice, organizirao je i izložbu slika članova zagrebačke Udruge željezničara slikara "Plavo svjetlo", Antonije Celin, Vide Grbac i Josipa Mušanovića, a pobrinuo se i za glazbene sadržaje te nastup Anelida.
U sklopu nedjeljne fešte otvoreni su novouređeni prostori ročke glagoljaške tiskare i turističkog info punkta u gradskoj lođi na Placu.
- Preša je preseljena u gradski prostor, dostupna je svima te će još više obogatiti turističku i kulturnu vrijednost Roča, rekao je gradonačelnik Valter Flego.
Jedna od dvije hrvatske replike Gutenbergove tiskarske preše (druga je u Vrbniku) postavljena je prije devet godina. Inicijator je bila Katedra Čakavskog sabora Roč, autor projekta grafičar Frane Paro, a izradio ju je majstor Anton Rabak iz Pazina. Roč, gradić od svega dvjestotinjak žitelja, može se tako pohvaliti vjernom kopijom Gutenbergovog prvotiska koja je atrakcija čak i u svjetskim okvirima.

Izvor: Gordana Čalić Šverko, Glas Istre


Travanj 2018
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©