naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Druga smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske - "Zarozgajmo na Ćićariji"
3.6.2009 16:07 | Dodao: admin
Mnoštvo okupljenih posjetitelja u srcu Ćićarije, koji su protekle subote (30.05.) uživali prvenstveno u izvedbama bugarenja kao autohtonog pjeva Ćićarije, zatim u ojkanju, orzanju, pjesmi na tanko i debelo, do proglašenja dobitnice glavne nagrade trebali su sačekati kraj smotre, koja je održana kraj crkve sv. Kancijana.
Na samom početku smotre, a ujedno i programa izvlačenja omotnica s kuponima iz igre Glasa Istre, članice Kulturno-umjetničkog društva Zvir iz Jelenja Silvia Manjgotić i Nensi Čargonja Košuta uz pomoć Mije Belci, mlade članice Vokalne skupine mladih Lanišće, izvukle su čak trideset omotnica čiji su vlasnici postali dobitnici druge nagrade-klima-uređaja Midea (bez montaže) sponzora tvrtke Frigo-kor iz Pule.
Tročlana komisija i ovog je puta imala puno posla jer se svaka omotnica, a kao i uvijek u njoj je trebalo biti dvadeset kupona s mogućom zamjenom s tri rezervna X-a, pomno pregledavala. Ovog puta ta je odgovornost pripala javnom bilježniku iz Buzeta mr. Anti Kravaru, zatim posjetiteljici Paoli Poropat iz Lanišća te rukovoditeljici Službe promidžbe u Glasu Istre Mirjani Perković Melon.

Kada Ćići bugare podno Orljaka
Stoljetni ćićski poj odjekivao je protekle subote u Lanišću, podno planinskog vrha Orljaka, poznatog staništa orlova. Kod župne crkve sv. Kancijana održana je druga smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Ćićariji", koja je privukla gotovo tisuću poklonika stoljetnih, arhaičnih napjeva.
- Veći dio Europe nema takvu privilegiju da može uživo čuti bogatstvo glazbene baštine koja se stoljećima prenosi s koljena na koljeno i zato je laniška smotra pravo malo bogatstvo, rekao je inicijator manifestacije, kantautor i skladatelj Bruno Krajcar.
Smotru su starim ćićskim napjevom "Gora se s gorom razgovara" otvorile članice Ženske vokalne skupine Lanišće, čuvarice ćićskog poja, odjevene u izvornu nošnju svojih nona. Tradiciju bugarenja njeguje i Vokalna skupina mladih Lanišće, koja je također nastupila na smotri, a zapjevala su i Tri Ćića-Josip Žmak, Anton Šverko i Zorko Ziraldo.
- Ćići za bugarenje kažu da je to ćićski kanat. Etnomuzikolozi za ovaj način pjevanja vele da je to bugarenje Ćićarije. Riječ je o grupnom vokalnom, dakle pjevanom dvoglasu, uskih intervala s karakterističnim atonalnim, netemperiranim izrazom, danas najugroženijem tradicijskom vokalnom izričaju Istre, naglasio je voditelj smotre Vlado Pernić.
U Lanišću su nastupili članovi KUD-a "Zvir" iz Jelenja. Pjevačice folklorne skupine izvele su narodni napjev "Nima hlada" u formi kanta na tanko i debelo. Svirkom na cindru predstavio se Rado Cvetko Doričić iz Žejana, ali i Miro Šverko iz Lanišća, svirač i graditelj tamburica, specifičnog glazbala stoljećima prisutnog u svakodnevnici žitelja Ćićarije.
Gošće iz Gornjih Poljica iz sela Srijani u općini Omiš predstavile su dva stara specifična vokalna izraza svoga kraja-ojkavicu i reru. Grgo Mejak iz Podgaća kao i David Juričić iz RKUD-a "Raša" pobrinuli su se za svirku na mih.

Ćićarija - ponosna udovica
Na tanko i debelo zapjevali su Jože Galant i Frane Šugar iz Cera. Zapjevali su i Žejanci s krajnjeg sjevera Istre, Istrorumunji, Ćići ćiribirci koji također njeguju starinsko pjevanje s karakteristikama bugarenja.
Na svehrvatsku smotru došli su i članovi KUD-a "Radovin" iz zadarskog zaleđa, iz Ravnih Kotara. Predstavili su orcanje, muško i žensko, jedno od najstarijih dvoglasja sačuvano do današnjih dana. Bugarenje, kanat na tanko i debelo, orcanje, ojkavica, rera, svirka na cindru i svirka na mih, koliko jedinstvene ljepote, koliko suza tradicije na jednom mjestu, uskliknuo je zatvorivši smotru Vlado Pernić.
Ćićska fešta je zahvaljujući organizatorima, Općini Lanišće i Udruzi Histriart, suorganizatoru Radio Puli, pokrovitelju Istarskoj županiji te jednom od medijskog pokrovitelja Glasu Istre, upotpunjena promocijom umjetničke fotomonografije istarskog krasa "Ćićarija-ponosna udovica" te izložbom fotografija Foto Art Unije.
Trojezična fotomonografija sadrži 80-ak umjetničkih fotografija četiri eminentna hrvatska fotografa, članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju-Dražena Lapića, Ratka Mavara, Damila Kalogjere i Željka Jelenskog. Ćići su se i ovog puta pokazali izvrsnim domaćinima. Klub žena Ćićarije pripremio je ćićski meni-tacu, jotu, žgvancet i raznovrsne kolače. Mogli su se kupiti autohtoni ćićski suveniri koje je izradio Klub žena te razgledati cindre, tamburice koje izrađuje Miro Šverko.

Glas Istre, napisala i snimila Gordana Čalić Šverko


Prosinac 2019
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©