naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
13. KIK FEST MOŽE POČETI - BRKICA za najbolji istarski napjev
18.3.2010 18:49 | Dodao: admin
Ukupno četrnaest muških klapa iz Istre i Kvarnera odmjerit će svoje vokalne snage u subotu, 27. ožujka, na 13. KIK Festu u Buzetu. Pred stručnim ocjenjivačkim sudom koji će ove godine raditi u sastavu: Jure Šaban Stanić iz Omiša (predsjednik), Jurica Bošković iz Zagreba, Mladen Magdalenić iz Zagreba, Mirna Marić iz Rijeke i Ludvik Slana iz Pule, svoje će interpretacijske dosege iskazati muške klape "Sveti Petar" iz Sv. Petra u Šumi, "Trabakul" iz Kostrene, "Zvonejski Kanturi" iz Zvoneća, "Kornarija" iz Marušići, "Boškarin" iz Huma, "Arena" iz Pule, "Morčić" iz Rijeke", "Škrljevo" iz Škrljeva, "Teran" iz Trviža, "Pinguentum" iz Buzeta, "Tić" iz Triblja, "Vinčace" iz Novog Vinodolskog, "Volta" iz Brtonigle i "Grobnik" iz Čavli.
Klape se natječu za tri nagrade stručnog ocjenjivačkog suda te za nagradu publike, a one klape koje su prijavile napjev s elementima istarsko-primorskog melosa bore se i za nagradu "Brkica".
Naime, prvi put nakon dvanaest godina festivala, nagrada za najbolju interpretaciju napjeva/pjesme s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja dobila je svoje ime, i to prema "Brkici", staroj narodnoj pjesmi s Buzeštine, koja je, zahvaljujući svojoj popularnosti i prenošenju s generacije na generaciju, ostala sačuvana do današnjih dana. Štoviše, doživjela je i nekoliko obrada, pa je, osim u spontanom pjevanju, česta na repertoaru istarskih klapskih i zborskih družina, a među širu publiku probila se i kroz modernije verzije u interpretacijama glazbenika tzv. ča-vala.
Autorica nagrada, umjetničke keramike, je opatijska umjetnica Maja Štrk Snoj, stalna suradnica Festivala od njegova prvog izdanja.
Novosti ima i oko samog ocjenjivanja. Naime, umjesto dosadašnjih sedam elemenata (impostacija, intonacija, dikcija, artikulacija, kolorističko mijenjanje tona, dinamika, interpretacija) stručni će ocjenjivački sud svoje dojmove i ocjene, od ovogodišnjeg izdanja Festivala, iskazivati kroz novi sustav ocjenjivanja koji sadrži samo tri kategorije, i to: izbor glazbene građe, tehničku razinu izvedbe i interpretaciju.
Novi parametri, prema mišljenju predsjednika žirija Jure Šabana Stanića, ne zaobilaze ukupnost ocjene glazbene izvedbe već samo pojednostavljuju rad stručnog povjerenstva, budući je za unos ocjena na samom natjecanju vrlo malo vremena, a kategorija tehničke razine izvedbe ionako sadrži u sebi sve prošlogodišnje elemente ocjenjivanja osim parametra interpretacije koji se i dalje ocjenjuje zasebno.
Iako je od lani na snazi obveza predsjednika stručnog povjerenstva da pismenim putem iznese dojmove, primjedbe i sugestije za svaku pojedinu klapu u natjecanju, ove se godine, uvodi i dodatna praksa neposrednog sastanka s voditeljima i pjevačima. Sastanak će se održati odmah nakon službenog natjecanja i proglašenja rezultata s ciljem da članovi žirija u kratkom razgovoru sa zainteresiranim predstavnicima klapa, profesionalno i u dobroj namjeri, obrazlože iznesene ocjene i daju svoj sud, kako bi svaka klapa , koju to zanima, otišla s Festivala bogatija za stručno mišljenje, neki novi poticaj, smjernicu ili pak sugestiju za promjenama u radu.
Inače, ovogodišnji, 13. po redu KIK Fest "Pivajući sva smo blaga stekli" dijeli sudbinu mnogih manifestacija koje su zbog recesije i svekolike financijske krize morale smanjiti svoj obim aktivnosti. Tako je direkcija ove poznate buzetske manifestacije, zbog smanjenog festivalskog budžeta, bila primorana svesti Festivalsko natjecanje na samo jednu večer.
Festival će se održati u buzetskom Narodnom domu, u subotu 27. ožujka s početkom u 19 sati, a ulaznice po cijeni od 50 kuna bit će u pretprodaji već od 22. ožujka u buzetskom Pučkom otvorenom učilištu.


Travanj 2018
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©