naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
MLADEN KUŠEC - GOST 4. KNJIŽEVNIH SUSRETA "NA BAŠTIONU"
19.5.2010 23:48 | Dodao: admin
U Buzetu će u petak, 21. svibnja, gostovati poznati hrvatski književnik i novinar Mladen Kušec. U sklopu 4. književnih susreta "Na Baštionu", Kušec će u jutarnjim satima posjetiti Osnovnu školu "Vazmoslava Gržalje" gdje će u razgovoru s učenicima i učiteljima predstaviti i svoj najnoviji roman "Kuštravi".
Večernji program ovogodišnjih Susreta "Na Baštionu" održat će se u buzetskom Zavičajnom muzeju (zbog najave lošeg vremena) istoga dana s početkom u 19.30 sati. Razgovor s Kušecom vodit će buzetska knjižničarka Ana Pernić, a osim samog predstavljanja gosta i njegova književnog i novinarskog rada, središnja tema razgovora bit će "Dječja književnost i/ili književnost za djecu - kako,zašto,kada djeca zavole knjigu?"
Ima li uopće nekog tko se ne sjeća "Tonkice Palonkice frrrr i Patuljaka koji pojma nemaju? Bijele vrane? Plavog kaputića? Kušecove simpatične radio emisije bile su i još su magnet za djecu, i ne samo to, zahvaljujući Kušecovom književnom radu, mnogi su mališani zavoljeli slikovnicu, dječju knjigu, kasnije i knjigu za odrasle te ostali zauvijek istinski zaljubljenici u lijepu riječ. Ukoliko se želite prisjetiti svoga djetinjstva ili pak svome djetetu dočarati "kako smo se nekad igrali" kad nije bilo mobitela i kompjutera... dođite i provedite jednu ugodnu kasnoproljetnu večer s nepresušnim autorom dječje literature, velikim prijateljem djece, koji kroz šalu, smijeh i zanimljivu priču pokušava djeci i odraslima pomoći da pronađu sebe, da sačuvaju sve dobro među ljudima i prirodi koja ih okružuje, da prepoznaju sve one čari života oko sebe koje su sada, u eri elektronike, pale u drugi plan (da ne kažemo u zaborav). Ne propustite susret s čovjekom koji govori iskrenim jezikom djeteta u sebi!

Biografija
Mladen Kušec, pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar. Rođen je u Zagrebu 24. veljače 1938. U rodnom je gradu polazio osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. U svom je radu jednako prisutan na Hrvatskoj televiziji i na Hrvatskom radiju kao i u književnosti, posebice onoj za djecu.
Kao novinar zaposlio se 1962. na tadašnjem Radio Zagrebu.
Do danas je osmislio i ostvario brojne emisije koje su stekle veliku popularnost, jednako među mladima kao i među odraslima. Neka ovdje budu spomenute samo neke:
Tonkica Palonkica frrr, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Plavi kaputić, Sedmi vjetar. Radio emisija Bijela vrana emitira se već trideset i osam godina. Član je Hrvatskog novinarskog društva od 1963, a član Društva hrvatskih književnika od 1968. Za roman Mama, tata i ja dobio je književnu nagradu "Mato Lovrak" koja je upravo njemu prvome dodijeljena. Za radio emisiju Donatela dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva Zlatno pero.
Iz bibliografije: Dobar dan (1971), Plavi kaputić (1974), Tajna desne ruke (2002) Male zvijezde (2006), Dječak koji je sanjao najljepše na svijetu (2007.), Tajne zagonetne šume (2008).
Kušec je jedan od nepresušenih autora dječje literature koji nikada ne posustaje te kroz šalu, smijeh ili zanimljivu priču pokušava djeci i ljudima pomoći da nađu sebe, da prepoznaju sve one čari života oko sebe i da čuvaju sve dobro među ljudima i u prirodi koja ih okružuje.

Kušec o sebi
"Bio sam oduvijek Bijela Vrana, pa sam ih kao književnik i novinar tražio. I djeca su male bijele pozitivne vrane u kojima ćeš uvijek naći i otkriti nešto novo."

Kušec o načinu života današnje djece, koja sve više vremena provode uz računala:
-Kompjutori nisu loši ako čovjek ne poblesavi za njima. Oni su dobrodošli u današnjem užurbanom svijetu. Meni se ta čuda tehnike jako sviđaju iako s mobitelom ne znam što bih, no nije kriva naprava, već ja. Djeci je danas uporaba tehnologije svih vrsta kao prirođena. No, nije dobro ako su previše zaokupljena time. Ne smijemo zbog tih tehnoloških stvari izgubiti sebe i sve ono lijepo i prirodno što život čovjeku pruža. Internet nema dušu i tijelo. Protivim se tome da roditelji djeci kupuju takve skupe igračke samo da bi se rasteretili. Djeci treba obitelj. Sve moje knjige ističu važnost obitelj, o tome uvijek pišem. Ono što je svakom djetetu najpotrebnije jest zdrava obitelj .


Prosinac 2019
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©