naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
100. OBLJETNICA ROĐENJA SLAVKA ZLATIĆA - U SOVINJAKU SREDIŠNJA SVEČANOST
28.5.2010 0:00 | Dodao: admin
Obilježavanje 100. obljetnice rođenja Slavka Zlatića, skladatelja, pedagoga, melografa i glazbenika, povod je manifestaciji koja pod pokroviteljstvom Županije okuplja nekoliko organizatora i programa, a koje su predstavili Đeni Dekleva Radaković, prorektorica za nastavu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i predsjednica organizacijskog odbora smotre Naš kanat je lip, Ivana Paola Gortan Carlin, predsjednica novigradske Katedre Čakavskog sabora za glazbu i organizatorica međunarodnog Muzikološkog skupa Iz istarske glazbene riznice, Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" iz Buzeta, Lada Duraković, glazbena urednica Hrvatskog radija - Radio Pule, i Marino Jurcan, voditelj Metamedije.
Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturu, najavio je da manifestacija, uz koncertne priredbe, donosi i znanstveni skup i edukativne programe.

Dekleva Radaković govorila je o programu 38. izdanja smotre zborova Naš kanat je lip i koncertu koji priređuje porečka Glazbena škola Slavka Zlatića te Mješoviti zbor "Joakim Rakovac" u četvrtak u 20 sati u dvorani porečkog Pučkog otvorenog učilišta, dok je Gortan Carlin najavila program 7. muzikološkog skupa koji se 31. svibnja u 16 sati otvara u sobi Slavka Zlatića pri pulskom Sveučilištu.

"Priređujemo otvorenje izložbe eksponata koji se čuvaju u Državnom arhivu u Pazinu, a postav ostvarujemo u suradnji sa sveučilišnim Odjelom za humanističke znanosti, Odjelom za talijanistiku i Odjelom za glazbu", istaknula je Gortan Carlin i dodala da izložbu uređuju Marija Peternel Lorencin i Mirna Marić. Nakon otvorenja te prvog bloka znanstvenih izlaganja u 19.30 održat će se koncert "U čast Slavku Zlatiću" u Svečanoj dvorani Tone Peruška pulskog sveučilišta.

Sljedećeg dana, 1. lipnja, Zlatićevo se stvaralaštvo slavi u Bermu, gdje će u 9 sati biti položeno cvijeće na skladateljev grob. U Sovinjaku će 11 sati početi drugi dio muzikološkog skupa, a uvodno će nastupiti učenici pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

"Novost je predstavljanje notnih partitura Zlatićevih kompozicija u izdanju novigradske Katedre Čakavskog sabora za glazbu", naglasila je Gortan Carlin i rekla da ovogodišnji izlagači dolaze iz Hrvatske, Italije i Francuske.

Pavletić je izdvojila je dio programa koji organiziraju buzetske ustanove, tamošnje Pučko otvoreno učilište, Glazbeno društvo "Sokol", Grad Buzet i Mjesni odbor Sovinjak. "Bit ćemo domaćini muzikološkom skupu te organizatori središnje svečanosti", rekla je te najavila i otkrivanje spomen-ploče na Zlatićevoj rodnoj kući 1. lipnja u 18.30 sati. Svečani koncert "Zlatiću u čast" kojega organizira GD ?Sokol? Buzet, središnji je sadržaj svečanosti. Na programu su Zlatićeva vokalna i instrumentalna djela u izvođenju Mješovitog pjevačkog zbora GD ?Sokol? Buzet, pijanistica Elde Krajcar Percan i Vesne Ivanović Ocvirk te sopranistice Daniele Perose.

"Na Radio Puli Zlatić je radio i kao urednik i voditelj, surađivao je s Renatom Pernićem, a na radiju se nalaze i njegova četiri ciklusa posvećena ozbiljnoj glazbi koje je ostvario od 1971. do 1979.", rekla je Duraković i najavila da će u programu obilježavanja Zlatićeve obljetnice Radio Pula biti uključen od ovog mjeseca pa do konca godine emitiranjem upravo tih snimaka, a kao posebno zanimljiv najavila je razgovor koji je Pernić vodio sa Zlatićem, a koji otkriva njegove poglede na glazbu.

Jurcan je najavio radionicu koja tretira odnos elektroničke i tradicijske glazbe, a koju će tijekom festivala Media Mediterranea (na rasporedu od 26. do 31. srpnja) voditi Milan Đurić, beogradski etnolog, te praćenje cjelokupnog sadržaja obljetnice na stranicama Kulturistre.

(N. HAUSER)


Lipanj 2018
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©