naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
HRVATSKI PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ I SLOVENSKI PREDSJEDNIK DANILO TÜRK - SUSRET U BUZETU 06.07.2010.
8.7.2010 22:13 | Dodao: admin
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastao se u utorak poslijepodne u Buzetu sa slovenskim predsjednikom Danilom Turkom tijekom susreta gospodarstvenika s obje strane granice u organizaciji Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva.
Bio je to prvi susret Josipovića i Turka nakon slovenskog referenduma o arbitražnom sporazumu.
Predsjednik Josipović tom je prigodom ustvrdio kako upravo ovaj susret u Istri govori o novom uzletu slovensko-hrvatskih odnosa s time da je, kako je rekao "veliki impuls napretku tih odnosa dao referendum koji je potvrdio arbitražni sporazum".
"U ovoj globalnoj gospodarskoj krizi, gospodarska je suradnja od iznimne važnosti i ona je doista intenzivna. Upravo iz tog razloga smatram kako su naši odnosi u novom uzletu te da možemo govoriti o jednom partnerstvu koje će imati dobar utjecaj i na Hrvatsku i na Sloveniju ali i na Europsku uniju" - naglasio je predsjednik Josipović.
Dodao je kako će uskoro i Hrvatska i Slovenija kao članice Europske unije kvalitetno surađivati i u sklopu te zajednice europskih naroda štiteći interese dviju zemalja, građana i ovoga dijela svijeta.
Po njegovim riječima, arbitražni sporazum koji je prihvaćen i potvrđen na slovenskom referendumu, odličan je primjer kako dvije susjedne i prijateljske zemlje mogu i osjetljiva pitanja rješavati na dobrobit jedne i druge strane. "Siguran sam da je to primjer kojega će se mnogi sjetiti kad budu rješavali međudržavne probleme" - kazao je Josipović izrazivši uvjerenost kako će se i preostali otvoreni problemi riješiti u duhu dobrosusjedskih odnosa.
Hrvatska i Slovenija, rekao je, imaju što reći u Europskoj uniji ali imaju puno zajedničkoga za ostvariti u toj velikoj zajednici s time da će pritom obje zemlje zadržati svoju prepoznatljivost ali i političku i kulturnu autonomiju.
"Siguran sam da će naše dvije zemlje sutra zdušno djelovati s ciljem da i ostatak regije uđe u Europsku uniju, što je iznimno važno za sigunost i stabilnost na ovim prostorima" - poručio je Josipović dodavši kako Hrvatsku i Sloveniju uz gospodarstvo i stoljetnu suradnju vezuje i kulturna suradnja. Stoga, smatra on, upravo iz tog razloga "Hrvatsku i Sloveniju spaja i budućnost".
Slovenski predsjednik Danilo Turk ocijenio je iznimno dobrom i korisnom inicijativu Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva o susretu. "Činjenica što smo izabrali ovaj kraj i Istru nakon referenduma o arbitražnom sporazumu nije slučajno jer je Istra simbol regija koja iskazuje multikulturalnost i toleranciju", kazao je Turk, dodavši kako ovakvi susreti stvaraju dobru klimu među državama.
Po njegovim riječima nakon refernduma o arbitražnom sporazumu suradnja između Hrvatske i Slovenije je bolja i bit će još bolja.
"Hrvatska je Sloveniji najvažniji partner a uskoro očekujem još bolju suradnju na području turizma i energetike. Referendum je stvorio novu klimu koja će rezultirati novim projektima. Uostalom trebamo kompromis i dogovor u interesu obiju strana", poručio je Turk dodavši kako će ove dvije zemlje još više ojačati suradnju u EU.
"Europska unija mora biti dobar prostor za osiguravanje ravnopravnog glasa i malih država poput Hrvatske i Slovenije. Jugoistočna Europa je prostor gdje se isto tako mogu ostvariti interesi i povezivanje gospodarstva" - zaključio je Turk, dodavši kako je zajedničko nastupanje hrvatskog i slovenskog gospodarstva imperativ.
Uzvanicima ovog skupa obratili su se i istarski župan Ivan Jakovčić, predsjednik Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva Božo Dimnik te buzetski gradonačelnik Valter Flego koji su ustvrdili kako prijateljstvo Hrvatske i Slovenije nema alternative.

(Ured Predsjednika RH)


Travanj 2018
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©