naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Načinović na književnim susretima Na Baštionu
13.5.2011 19:50 | Dodao: admin
U povijesnoj jezgri, u starogradskoj palači Bigatto, sjedištu buzetskog Zavičajnog muzeja, na petim književnim susretima Na Baštionu gostovao je u utorak Daniel Načinović, jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih književnika srednje generacije.
Osim književnošću Načinović se bavi ilustracijom, slikarstvom i glazbom te je na najbolji način brojnoj publici okupljenoj u drevnom zdanju dočarao temu "I riječ, i zvuk, i slika", nit vodilju ovogodišnjih susreta koje je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" organiziralo pod pokroviteljstvom Grada Buzeta.

- Temom ovogodišnjeg susreta htjeli smo progovoriti o svestranom umjetniku, multitalentiranom stvaratelju koji ima potrebu izražavati se u različitim umjetničkim formama, izričajima i uz pomoć različitih umjetničkih medija komunicirati sa svojom publikom, rekla je ravnateljica učilišta Mirjana Pavletić.

- Programski odbor najprije je odabrao Načinovića kao gosta, a zatim se tema susreta sama nametnula jer se Daniel kao stvaralac uspješno potvrđuje i književno, i glazbeno, i likovno. Pred publikom to je uvijek poželjno i efektno, pogotovo ako je gost u svom nastupu toliko poetičan, elokventan i odmjeren kao što je to Načinović.

Dakako da ni trenutka nismo smetnuli s uma da su susreti Na Baštionu primarno književna manifestacija pa smo Načinovića ugostili primarno kao književnika, pjesnika koji si je već svojim dosadašnjim pjesničkim djelom osigurao mjesto u samom vrhu hrvatske književnosti, rekao je predsjednik programskog odbora Miroslav Sinčić, koji je izrazio zadovoljstvo već samom činjenicom što je buzetska književna priredba opstala u ovim vremenima nesklonim takvim programima i što su ove godine održani već peti susreti.

- Mislim da nismo mogli ugostiti književnika koji bi svojim imenom, djelom i nastupom bolje obilježio ovaj mali jubilej no što je to učinio Načinović, rekao je Sinčić. Razgovor s Načinovićem vodio je buzetski pjesnik i novinar Vladimir Pernić.

- Načinovića su bogovi obilato darivali raznim talentima, a muze odvodile na izvorište inspiracije i znatiželje, konstatirao je uvodno Pernić i buzetsku publiku proveo kroz Načinovićevo stvaralaštvo. Književnim vremeplovom vratili su se u Načinovićeve školske klupe jer poeziju je počeo pisati još u srednjoj školi - školske godine 1965./1966. izdao je vlastiti, rukom pisani unikatni list Lux.

Načinović surađuje i s mnogim skladateljima zborske i zabavne, pop-rock glazbe pa je Pernić rekao da su Fiamengo u Dalmaciji i Načinović u Istri najpjevaniji pjesnici u Hrvata.

Samostalni umjetnik iz Pule, ponajprije književnik, pjesnik, prozaik, dječji pisac, književni kritik, publicist, novinar, prevoditelj, ali i slikar, ilustrator, karikaturist, skladatelj, kantautor, šansonijer, svirač gitare, sintesajzera, udaraljki, male dijatonske harmonike trieštine... u Zavičajnom muzeju dočarao je djelić široke lepeze svojih stvaralačkih izraza pa je malo pjevao, malo svirao, malo kazivao stihove, a u pauzi pojašnjavao motive svojih likovnih ostvarenja.

(Glas Istre - G. ČALIĆ ŠVERKO)


Travanj 2018
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©