naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
I OTISCI PRSTIJU - solo koncert Darka Jurkovića
18.5.2011 6:31 | Dodao: admin
Nakon "Otisaka pogleda", također u petak 27. svibnja, u 20.30 sati, na istome mjestu, u velikoj dvorani Palače Bigatto, svojevrsne "Otiske prstiju" ostavit će glazbeni umjetnik Darko Jurković. Cjelovečernjim "Jazz concertinom" - solo koncertom za dvije gitare istovremeno, prvi će se put buzetskoj publici predstaviti poznati jazz gitarist Darko Jurković.
Za ovaj Jazz concertino sjajni gitarist Darko Jurković je odabrao izvedbe stilskih raznorodnih standarda i autorske skladbe te će pokazati svoju otvorenost prema raznim stilovima: mainstream jazz, bossa novi, bluesu, popu, klasici i tako potvrditi još jednom svoje autorsko i sviračko nadahnuće osebujnog guitar tappinga svirajući dvije gitare istodobno, što predstavlja apsolutni svjetski raritet.
Publiku će zadiviti virtuoznom izvedbom brojeva, poput standarda Beatlesa All My Loving, autorskim brojevima kao što su brzac Early 70's , romantična Undet The Open Sky ili posezanjima za različitim predlošcima - u rasponu od sjetne Jobimove Triste do sjajne izvedbe filmskih glazbi.
O promjenama koje je u njegovu glazbu unijelo sviranje dvije gitare istodobno Darko Jurković rekao je: "Kod sviranja dvije gitare istodobno najvažnija je koordinacija obje ruke jer se radi o polifonom instrumentu. Prelaskom na taj način sviranja dobio sam veće mogućnosti i bogatiji zvuk. Dok sam svirajući jednu gitaru desnom rukom često pokrivao ono što bi lijeva ruka mogla izgovoriti, u slučaju sviranja dvije gitare čuju se oba tona koja istodobno mogu različito zvučati."

DARKO JURKOVIĆ - nižu glazbenu školu Ivan Matetić Ronjgov završio je 1977. godine na odjelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa šesnaest godina, a jazzom se počeo baviti u svojoj osamnaestoj, da bi već nakon par godina prešao na posebnu tehniku sviranja gitare poznatu pod nazivom "two hand tapping", po uzoru na američkog gitaristu Stanleya Jordana.

Godine 1989. upisuje se na jazz odsjek Glazbene akademije u Grazu. Diplomirao je 1997. godine i stekao zvanje magistra jazz glazbe. Aktivan je u brojnim malim jazz sastavima u kojima surađuje s domaćim i stranim glazbenicima.
Godine 2000. i 2004. osvaja "Status" - hrvatsku strukovnu nagradu za najboljeg jazz gitarista. Nakon debi CD-a "My Contribution" snimio je dva albuma kao član kvarteta Sensitive, ali i nekoliko albuma s međunarodnim sastavom Europlane Orchestra. Svira često u malim sastavima i solo, a na repertoaru mu se nalaze autorske skladbe, jazz standardi, filmske melodije i glazba proizašla iz blues tradicije. Osim po Europi (Italija, Austrija, Njemačka i Češka) svirao je i u Južnoj Americi (Čile i Brazil).

Albumi:
My Contribution, Gis Records, 1999., Live 2002, JUH Music, 2003., Jazz na Hrade, Multisonic, 2006., Maybe Later,, Vltava/Arta, 2008.

Links:
www.youtube.com/watch?v=2SCnkoO4XeE&feature=channel
www.youtube.com/watch?v=2SCnkoO4XeE&feature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=7rttvIQ9tNc

"Za razliku kod mnogih brzoprstih gitarista-prangijaša", komentira Zlatko Gal u recenziji njegovog novog solo albuma "Jurković je opet ponudio sjajan osjećaj za mjeru uz duboko uvjerenje da - ma koliko da suvereno vladao svojim instrumentom, ili možda baš zato! - manje ega znači - više glazbe".

Poznati jazz kritičar Davor Hrvoj nedavno je tako napisao o Darku Jurkoviću:
"Rijetki su jazz gitaristi koji sviraju "two hands tapping" tehnikom što ju je sredinom osamdesetih promovirao američki virtuoz Stanley Jordan. Jedan od najznačajnijih predstavnika takvog načina sviranja - prstima obje ruke pri čemu dodirom svakog prsta proizvodi ton - riječki je gitarist i skladatelj Darko Jurković... No nedavno je otišao korak dalje. Naime, istom tehnikom svira dvije gitare istodobno i to bez pratnje. Iako se radi o iznimno zahtjevnom načinu sviranja, njegova se svirka dojma posve jednostavnom što je karakteristika samo najvećih umjetnika. Za ostvaranje takve lakoće muziciranja, uz veliku muzikalnost, osjećaj za improvizaciju i jazz feeling, potrebni su sati i sati ustrajnog vježbanja i istraživanja novih zvukovnih područija.
U Jurkovićevim se izvedbama osjeća usredotočenost, predanost, gotovo religijski pristup glazbi. Za njega je svaka izvedba nova mantra pomoću koje briše granice svjetovnog i duhovnog. Svirajući gitaru ili gitare ovaj umjetnik, kojeg nadahnuju more, samoća, i kontemplacija, razotkriva svoj karakter. Naime, nježnost, mekoća, logičnost, smirenost i sklad, osobine su njegove skladbe, ali i osobnosti. Čak i u žešćim izvedbama ostvarenim u bržim tempima nema niti naznake grča, težine ili nezgrapnosti."


Prosinac 2019
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©