naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
U Zavičajnom muzeju održani drugi književni susreti Na Baštionu
20.5.2008 0:00 | Dodao: admin
Središnji događaj ovogodišnjih susreta bilo je predstavljanje zbirke pjesama "Cicirici & Senjali" zelinskog književnika Ive Kalinskog i ročkog pjesnika Vladimira Pernića, koja je početkom ove godine izašla u izdanju Kajkavskog spravišća iz Zagreba.
     BUZET - U izložbenom prostoru buzetskog Zavičajnog muzeja preksinoć su u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" priređeni drugi književni susreti Na Baštionu. Iako je cjelokupni program bio zamišljen na baštionu buzetskog Starog grada kod crkve sv. Jurja, nepovoljne vremenske prilike primorale su organizatore da ovu književnu manifestaciju premjeste u također prikladni prostor palače Bigatto, koji je i ovog puta bio ugodno popunjen ljubiteljima pisane riječi.
     Središnji događaj ovogodišnjih susreta bilo je predstavljanje knjige pjesama "Cicirici & Senjali" zelinskog književnika Ive Kalinskog i ročkog pjesnika Vladimira Pernića, koja je početkom ove godine izašla u izdanju Kajkavskog spravišća iz Zagreba, kao treća knjiga u biblioteci Kaj & Ča: Susreti. Prigodom predstavljanja knjige Miroslav Sinčić, predsjednik programskog odbora ovogodišnjih susreta, i Marija Roščić, urednica knjige, istaknuli su dugogodišnju uspješnu suradnju Kajkavskog spravišća i Katedre čakavskog sabora, koji su i rezultirali ovim izdanjem.
     - Pri odabiru dvoje književnika uredništvu nije bila namjera izjednačavati pjesničke identitete, već se povezivanje temelji na njihovim razlikama, istaknule su Marija Roščić i recenzentica knjige Božica Pažur. U osvrtu na dosadašnje stvaralaštvo Ive Kalinskog, Pažur je istaknula da se radi o književniku koji je zastupljen u antologijama kajkavskog pjesništva, a objavio je i sedamdesetak znanstvenih i stručnih radova.
     Predstavljajući pjesničko djelo Vladimira Pernića, Pažur je istaknula da su motivi njegova književnog stvaralaštva oduvijek bili znaci, a zbirka pjesama pod nazivom "Senjali" samo je logičan nastavak stvaralaštva iz kreativne zalihe Pernićevih pokretnih fresaka. Priznati ročki pjesnik dosad je objavio tri zbirke pjesama i dvije pjesničko-grafičke mape
     U drugom dijelu manifestacije, u programu koji se odvijao pod naslovom Noć mladih pjesnika, brojnoj publici su se predstavili mladi istarski pjesnici Bella Rupena iz Buzeta te Ursula Rabar i Branko Vasiljević iz Pazina. Iako je u preksinoćnjem programu mladim umjetnicima posvećen tek trenutak, kako je istaknula Mirjana Pavletić, ravnateljica buzetskog Pučkog otvorenog učilišta, ideja je pokrenuti nove književne sadržaje koji bi na prostoru ispred malih vrata u Starom gradu okupili velik broj mladih pjesnika.
     Svečanost dijalektalne riječi svojom je glazbom upotpunila pulska kantautorica Elis Lovrić, prezentirajući svoje uspješnice na labinskom dijalektu,

     Izvor: Glas Istre
     Autor teksta: S. Žulić


Svibanj 2018
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©