naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Prva smotra tradicijske vokalne baštine hrvatske: Zarozgajmo na Ćićariji
2.6.2008 16:56 | Dodao: adimin
Tradiciju bugarenja, rustikalnog i gromkog pjevanja svojstvenog samo Ćićariji, predstavili su ženska vokalna skupina Lanišće, dječja vokalna skupina Lanišće i grupa Tri Ćića. Nastupili su i gosti s otoka Krka te muška skupina Babogredci iz Slavonije. Kod župne crkve Sv. Kancijana, u podnožju Orljaka, jednog od viših planinskih vrhova istarskog krasa, poznatog staništa orlova, održana je prva smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Ćićariji" koja je protekle nedjelje privukla gotovo tisuću poklonika stoljetnih napjeva.
Laniški načelnik Neven Mikac izrazio je zadovoljstvo što je na Ćićariji, kojoj neki tepaju "mala Švicarska" i "istarski Tibet", pokrenuta nova manifestacija. Kantautor i skladatelj Bruno Krajcar, inicijator smotre, rekao je da je cilj podsjetiti mlade na vrijednost i bogatstvo glazbene baštine koju su njihovi preci prenosili s koljena na koljeno.
Pučku tradicijsku feštu otvorile su članice ženske vokalne skupine Lanišće, čuvarice ćićskog poja, odjevene u izvornu nošnju svojih nona.
Ćići će reći da je to ćićski kanat, a etnomuzikolozi da je riječ o bugarenju, rustikalnom i gromkom pjevanju, svojstvenom samo području Ćićarije, danas najugroženijem tradicijskom vokalnom izričaju Istre, naglasio je voditelj smotre Vlado Pernić.
Tradiciju bugarenja odnedavno njeguje i dječja vokalna skupina Lanišće, koja je također nastupila na smotri. Na povratku iz polja ili na seoskim svetkovinama kantale su se samo ženske i muško?ženske kombinacije, ali najčešći i najglasniji je bio poj ponosnih Ćića, kojeg danas gotovo više i nema. Od svih muških žitelja laniške općine, u kojoj danas živi svega četristotinjak stanovnika, bugarenje još donekle čuva grupa Tri Ćića-Josip Žmak, Anton Šverko i Zorko Ziraldo, koji su rodom s Ćićarije, no već godinama žive u Umagu, Novigradu odnosno Bujama.
Na smotri su nastupili sopci, ali i pjevači Folklornog društva "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, koji su izveli kanat na tanko i debelo te taranjku, kao i Miro Šverko iz Lanišća, svirač i graditelj tamburica, specifičnog glazbala stoljećima prisutnog u svakodnevnici žitelja Ćićarije. Predstavili su se i Žejanci s krajnjeg sjevera Istre, Istrorumunji, Ćići ćiribirci koji također njeguju starinsko pjevanje s karakteristikama bugarenja.
Karakteristične napjeve izveli su i gosti s otoka Krka, a na "svehrvatskoj vokalnoj olimpijadi" u Lanišću nastupila je muška pjevačka skupina Babogredci, članovi udruge "Šokadije" Babina Greda iz Slavonije, pa su se na smotri mogle vidjeti sličnosti i razlike arhaičnog pjevanja.
Ćići su se pokazali kao izvrsni domaćini. Klub žena Ćićarije je pod vodstvom Pina Kuhara pripremio ćićski meni-tacu, jotu, žgvancet s kruhom i raznovrsne kolače. Mogle su se razgledati cindre, tamburice koje izrađuje Miro Šverko, i sklede, drvene zdjele, rukotvorine Eda Šverka iz Prapoća. Ćićska fešta se na zadovoljstvo organizatora, Općine Lanišće i Udruge Histriart, suorganizatora Radio Pule, medijskog pokrovitelja Glasa Istre te pokrovitelja Istarske županije, nastavila u toplu proljetnu noć, a najuporniji su otišli kućama oko 2.30 sati ujutro.

Izvor: Glas Istre, Gordana Čalić Šverko


Lipanj 2018
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©