naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
SUBOTINA PO STARINSKI - ulazi u drugo desetljeće
31.8.2012 23:28 | Dodao: admin
Subotina po starinski, manifestacija koja nudi raskošan doživljaj buzetske prošlosti i kojom se tisuće i tisuće zainteresiranih posjetitelja "vraćaju" stotinjak godina unatrag, ulazi u svoje drugo desetljeće. Ove će se godine, u nedjelju 9. rujna, po jedanaesti put u starome Buzetu čuti starinska muzika, prodavati domaći proizvodi, prezentirati stari zanati, nuditi domaća jela i piti domaća buzetska vina. Revitalizirani "samanj" obogaćen je i mnoštvom drugih sadržaja, naročito glazbenih i zabavnih, ali bit će tu za svakoga ponešto: od izložbi, koncerata, pučkog teatra, cirkuskih predstava pa do malih igrokaza, skečeva, školice, folklornih sadržaja, starinskih plesova, uličnih zabavljača, kostimiranih likova...
Sajam se otvara točno u podne podizanjem zastave na Velim vratima, najavom događaja i mimohodom sokolske limene glazbe. U isto vrijeme otvaraju se i prostori Zavičajnog muzeja te dislocirane etno radionice (pekara, češljara i kovačnica). U 13 sati se na Placu iza župne crkve predstavljaju "Stare užance", u Đardinu se igraju "Igre ud enbot" , a na katu Malih vrata svečano se otvara novopostavljena muzejska zbirka "Oružarnica" u kojoj će svoje mjesto naći dio ostavštine Mira Blažinčića.

Pod ladonjama iza župne crkve u 14 sati započinje Igra na pljočke, a u Zavičajnom će se muzeju u isto vrijeme svečano otvoriti izložba "A njihova glazba u vremenu traje..." U 14 i 30 sati će Limena glazba GD "Sokol" Buzet na Veloj šterni održati promenadni koncert.

U 15 sati (kod Vatrogasnog doma) će Buzetski pučki teatar održati predstavu "Ni voda ni uganj, nič nas ne gambjua" (koju će reprizirati na istome mjestu i u 17 sati), a na Veloj šterni će nastupiti Mađioničar Stefano. U 16 sati će na Baštionu podno vodospreme, Manuu, artistica iz Pule, izvesti predstavu s akrobacijama na svili (repriza je u 17 sati). Istovremeno će Mađioničar Stefano čarobirati u Đardinu za otroke, a gosti Subotine KD "Šavrini in anka Šavrinke" (SL) će na pozornici kod Vatrogasnog doma predstaviti svoj program "Tako je blo anbot" koji će reprizirati u 17.30 kod Muzeja te u 18.30 na Baštionu..

Mužikanti iz Boršta (SL) će, također kao gosti manifestacije, predstaviti svoje muziciranje na promenadnom koncertu u 15.30 sati na Veloj šterni te na Vidikovcu(Baštion) u 17 sati, a u to će se vrijeme na Pjacaletu pojaviti starinski "pompjeri, medigi i infermjere" kako bi intervenirali u nekom nesretnom slučaju. Na Veloj šterni će u 17 sati okupljene zabavljati pantomimičar Frane koji će svoju predstavu ponoviti i sat kasnije ispred župne crkve. U muzeju će se u 18 sati uprizoriti "Kontrat ud dote puli notaja", a na pozornici kod vatrogasnog doma svoju će predstavu izvesti Klaun Marek. Udruga "Gaia" iz Umaga svoje će starinske plesove prezentirati u 14 sati na Veloj šterni, u 15 sati na Pjacaletu i u 16 sati na trgu ispred župne crkve. Folklorno društvo Pazin će se predstaviti s tradicijskim plesovima u 15 sati ispred župne crkve te u 16 sati na Veloj šterni. Zajednica Talijana iz Galižane pokazat će svoju tradiciju u 17 sati ispred župne crkve, a u 18 sati na Veloj šterni.

Na svakom kantuniću, uz svaku oštariju, svira po jedan sastav gunjaca i starinskih orkeštrina ili pjevaju kantaduri, a svi će oni zajedno nastupiti i na tradicionalnom "Končertinu" na Veloj šterni u 19 sati. Za sve one koji više vole cirkuske vještine, u 19 sati ispred Župne crkve nastupa Ciklown sa svojom cirkusko-klaunovskom predstavom.

I na kraju, svi će se sudionici i posjetitelji u 20 sati okupiti na glavnom trgu ispred crkve na Velikom plesu!

Naravno, uz sve to, gradom će šetati uvažene gospođe i gospoda, načelnici, gradonačelnici, avokati, a uz štandove će se poredati razni trgovci, mali obrtnici, mlinari, skledari, kamenoklesari, bačvari, lončari, pletači košara, izrađivači glazbenih instrumenata... gradom će svoje usluge nuditi škovacini, đelataji, picaferaji, špacakamini... Posjetitelji će se susresti i s pravim ladrima i žandarima, s vunaricama, praljama, jajaricama, malom školicom, kročerošon i pompjerima, možda čak i sa starinskon veturon...Radit će stara gradska pekara, kovačnica, češljara...bitiga ud pašte, bitiga ud rakij i marmelad, bitega ud suveniri, bitiga ud sega...Na tržnicama na Loparu, Malom Pjacaletu i prema Baštionu, moći će se kušati i kupiti svakojaki domaći proizvodi: vina, rakije, med, voće, povrće, kolači, ulja, ljekovite trave i pripravci, male kućne potrepštine, suveniri, igračke...

Ovogodišnja će subotina zaista biti prepuna sadržaja, novih programa i puna dobre zabave, a da sve uspije u najboljem redu i svki posjetitelj mora unijeti svoju dozu humora, dobre volje i radosti.

Vidimo se u nedjelju na Subotini po starinski! Ne propustite!


Prosinac 2019
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©