naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
HLADNO I VATRENO ORUŽJE IZ ZBIRKE SLAVOMIRA CEROVCA - MIRA BLAŽINČIĆA
17.9.2012 14:05 | Dodao: admin
U povodu "Subotine", praznika grada Buzeta u nedjelju 09. rujna na "Subotini po starinski" na katu Malih vrata svečano je otvoren novi dislocirani postav buzetskoga Zavičajnog muzeja "HLADNO I VATRENO ORUŽJE IZ ZBIRKE SLAVOMIRA CEROVCA - MIRA BLAŽINČIĆA". Ili kako bi Buzećani rekli "Z bojžon milosti šindaka ud buzetskiga komuna Valtera Flegeta J'ričkiniga i u ime rišpetiviga Konšilia ud Subotine pu starinski, u prva nedeja, pu Mali Sveti Mariji, u Storen grode utpret je depožito ud stare arme i municijona katere je zbrau pukojni Miro Blažinčić. Depožito je dug tri koraka i dve kvarte, a širok dva koraka i tri kvarte. Ima dva mikina uknića i dvoja vrata , ena lesena i ena ud železa."

Slavomir Cerovac (1902. - 1979.), na Buzeštini poznat kao Miro Blažinčić, bio je jedan od utemeljitelja i prvi djelatnik Zavičajnoga muzeja u Buzetu, radeći u njemu više od jednog destljeća, od 1961. do 1972. godine. Neumorno je prikupljao muzejsku građu, te stvarao i vlastitu zbirku predmeta koje je pronalazio u Buzetu i bližoj okolici, baveći se time sve do preseljenja u Opatiju sredinom 70-ih godina prošloga stoljeća. Sakupio je sadržajno bogatu i brojčano opsežnu ostavštinu, koja tematskim karakterom predmeta pokriva različite aspekte života i rada, od etnografskih predmeta ruralnog stanovništva do zametaka građanskog života.

Zbirka sastoji od namještaja, slika, hladnog i toplog oružja, militarije, keramike, satova, svjećnjaka, gramofona, pegli, mlinaca za kavu, lula, tabakera, znački, numizmatike, poštanskih maraka, glazbenih instrumenata, etnografskih predmeta, različitih dokumenata, arheoloških i geoloških nalaza i variae.

Zbirke vatrenog i hladnog oružja te pribora sastoje se od zbirke pušaka, pištolja, revolvera kubura, mačeva, sablji i noževa.

Većina pušaka i spremnika za barut je iz sredine ili druge polovice XIX. st., pune se uglavnom s prednje strane cijevi, drvenih su kundaka i kožnih remena. Pojedine su puške ukrašene dekorativnim ukrasima, gravirane ili jetkane, dok su na jednoj vidljivi tragovi inkrustacije. Spremnici za puščani prah izrađeni su od životinjskih kosti (rogova), bakrenog lima ili kože, poneki su ukrašeni stiliziranim geometrijskim ili figurativnim motivima. Na koži jednog od spremnika vidljiv je prešani pečat TEOPHILUS RICHARDS (8)09 (?) GUARRANTED SOLID. Pištolji i kubure su uglavno jednometni, pune se sprijeda, a pale se na kremen. Revolveri imaju rotacioni bubanj sa 6, u jednom slučaju s 10 metaka, uglavnom oblih, ponekad višekutnih cijevi. Pištolji i kubure su većinom iz XIX.st., s primjercima iz XVIII.st. Revolveri su iz druge polovice XIX.st., te početka XX.st., a raketni pištolji iz XX.st. Među njima se ističe revolver s oznakom ARENDT BREVETE Z8 A LIEGE.

U zbirci hladnog oružja uglavnom se radi o vojničkim, konjaničkim (teška i laka konjica), mornaričkim (ratna i trgovačka mornarica), paradnim, počasnim, željezničkim, trgovačkim, dužnosničkim mačevima, sabljama, bajunetama i noževima, austrijske, francuske, talijanske, mađarske, bosanske i hrvatske provenijencije. Sječiva su čelična, kovana, brušena, s graviranim ili jetkanim primjercima figurativnih ili apstraktno dekorativnih motiva (grbovi, brodovi, sidra, kotači s krilima, isprepletene zmije i dr.). Dršci su drveni, željezni, mjedeni ili koštani, s pojedinim primjercima obavijenim bakrenom žicom, te rukobranima i zaštitnim košaricama od prepletenih željeznih vrpci. Jatagani imaju drške od koštanih obloga, ukrašene filigranom i koraljima, te drške s iskucanim reljefima na bakrenom limu. Sječiva su s ugraviranim arapskim natpisima.

Većina predmeta iz ove skupine pripada XIX.stoljeću.

Galerija slika: Kliknite ovdje


Svibanj 2019
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©