naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Župan najavio porez na neženje
10.6.2008 13:21 | Dodao: admin
Usprkos jakom proljetnom pljusku, u najmanjem gradu na svijetu Homjani i grašćaki preksinoć su obilježili Dan Huma, izabrali novog župana "na letu dan" Serđa Činka iz Erkovčići i od sreće zasvirali na vijulin. Svoje zadovoljstvo novim županom kojemu su pomogli Bog i raboš, podijelili su i s gostima. Počastili su ih vinom i pršutom zahvaljujući novcu sakupljenom od kaštigi (kazni) i taša (poreza). Prastari hrvatski običaj izbora župana, koji je obnovila Katedra Čakavskog sabora Roč, održao se 31. put zaredom.
Po ustaljenom ceremonijalu pučke predstave na izvornom dijalektu, jedanaest sudaca u gradskoj loži urezivalo je crte-glasove kosirom u raboš, drvenu palicu, a Činko je bio za jedan zarez nadmoćniji od svog protukandidata Darija Kosa, također iz Erkovčići.
Dok je stari župan Franko Gržinić ponosno nabrojao da su za njegova mandata popravili crkvicu na groblju ili pak pripremili dokumentaciju za sanaciju humskih zidina, novi je župan najavio radikalne promjene. "Taša čelibe" ili porez na neženje, mogla bi biti nova dažbina novog humskog župana Činka. Da se mene sluša, rekao je Činko, plaćao bi se porez na neženje starije od 27 godina koji je za vrijeme Italije dosezao vrijednost jednog teleta.
-Na Humštini živi dvjestotinjak mještana, od toga desetak neženja, starih mladića, ustvrdio je Činko. Cilj je u jednogodišnjem mandatu poboljšati demografsku sliku. To bi moglo uspjeti barem u Humu. Najmanji grad na svijetu ima 18 žitelja, među njima i jednu trudnicu, pa je 19. stanovnik Huma na putu. Institucija župana stara je tradicija hrvatskog naroda. U prošlosti su gotovo svi komuni u Istri birali svoga župana. Danas se taj običaj očuvao samo u Humu. Župan vodi rabote, manje poslove poput održavanja seoskih putova, čišćenja seoskih lokvi? Želja je Humljana, pak, da dobije puno veću ulogu nego što je ima sada.
U sklopu najveće fešte najmanjeg grada na svijetu održan je treći susret svirača vijulini i srodnih glazbala iz sastava gunjci "Z vijulini sopu muškardini". Starinske polke, šaltine i marće izvelo je desetak svirača vijulina, ukupno pedesetak svih glazbenika. Led su svojim nastupom probili Denis Grabar iz Huma i David Ivić iz Gologorice. Hrabro je u pratnji Miloša Pernića zasvirala i najmlađa sviračica vijulina na susretu, učenica petog razreda Petra Jakus iz Pazinskih Novaki. Manifestaciju kojom se želi spasiti violine u glazbenoj baštini Istre vodili su Vladimir Pernić i Mirjana Pavletić. Udruga "Hum" i Katedra Čakavskog sabora Roč, uz pomoć suorganizatora, Turističke zajednice i Pučkog otvorenog učilišta, te pokrovitelja, Istarske županije, Grada Buzeta i Mjesnog odbora Roč, organizirala je i nastup limene glazbe KUD-a "Istarski željezničar" iz Roča, a u gradskoj loži nastupile su klapa Boškarin i gunjci Arkul.

Najmanji pjenušac na svijetu
Najmanji pjenušac na svijetu inspiriran je Teslinom žaruljom, skulpturom "Prizemljeno sunce", akademskog kipara Ivana Kožarića postavljenoj u Bogovićevoj ulici u Zagrebu te Humom-najmanjim gradom na svijetu, rekla je na promociji pjenušca idejna začetnica ovog "mokro-konzumnog" suvenira Mirjana Zelenika. Dizajn bočice od 0,125 ml osmislio je Kožarić, a pjenušac se proizvodi u Iloku na obiteljskom imanju Izvori života, u vlasništvu obitelji Zelenika. Prije mjesec dana pjenušac je predstavljen japanskim novinarima koji su obišli Hum. Pristigle su i prve narudžbe pa će se najmanji pjenušac na svijetu moći kupovati i u Japanu.

Izvor: Godana Čalić Šverko, Glas Istre


Travanj 2018
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©