naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
BAROKNE CRTICE ŠKRTICE
17.10.2012 19:14 | Dodao: admin
Škrt je na novcima, na riječima, na djelima. Tako je škrt, tako je beskrupulozan i sam sebi grozan da se i veliki Moliere prevrće u grobu. Ove je crtice škrtice, kroz glavni lik starog škrtog Harpagona- moćnika koji se obogatio trgovinom i lihvarenjem-i još puno drugih izvrsnih glumačkih kreacija, dočaralo Buzećanima u velikoj dvorani Narodnog doma, Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život", uprizorenjem Moliereove komedije "Škrtac".

Kada je kazališna predstava u jednoj sredini više rijedak izuzetak nego pravilo, onda je svakako vrijedi pogledati posebice ako se radi jednom od kultnih Moli?reovih djela i posebice ukoliko je izvodi glumački postav najstarijeg kazališta slijepih u svijetu, i još uvijek jedinog u Hrvatskoj, koji se pod redateljskom palicom mlade Maje Šimić uspješno uhvatio u koštac sa dubokom i snažnom studijom jedne apsolutne, tiranske ljudske strasti, ujedno komedijom karaktera i društva s kraja 17. stoljeća.

Na daskama koje glumcima život znače u prenesenom smislu, a u ovom slučaju i doslovce, u baroknom ruhu pelerina, krinolina, prslučića, kaputića, korzeta, cipelica, izmjenjivali su se stari škrtac Harpagon u maestralnoj izvedbi Vojina Perića, njegov sin Cleantea kojeg je poput neke definicije literarne zbunjenosti, zbog zaljubljenosti u potencijalnu maćehu, uprizorio Matija Major ili pak Mariane ili u privatnom životu Dajana Biondić, sretnica koja je izbjegla u zadnji čas udaju za starog škrca.

Spomenimo još da je Valére, odnosno Marijo Glibo postavio rekord u broju poklona tijekom predstave, da se svodnica Frosine, Anita Matković, izvještila u namještanju djevojka starcima, sinčića udovicama, dok se temperamentan, neumoran i "slojevit" Igor Kučević, koji bez konkurencije drži rekord u dobivenim batinama tijekom predstave, dokazao u tumačenju nekoliko različitih uloga ali je u svima bio jednako vrckav. Sve je to zaokružio happy and iznjedren iz čitave šume zabuna, tipičnih za komedije onog vremena.

U predstavi glume Vojin Perić, Matija Major, Ružica Domić, Marijo Glibo, Dajana Biondić, Nikola Vujnović, Anita Matković, Milenko Zeko, Igor Kučević, redateljica je Maja Šimić, koreografiju potpisuje Maja Marjančić, kostimografiju Ana Biondić, scenografiju Marta Crnobrnja. Glumački ansambl čije su gostovanje u povodu Dana bijelog štapa u Buzetu omogućili Grad Buzet i Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", besprijekornom je izvedbom, toliko dinamičnom da je doista teško povjerovati da su glumci potpuno slijepi ili slabovidni, pokazao zašto je toliko poznat u međunarodnom kontekstu. Konačno, njegov umjetnički nivo već su odavno potvrdili mnogi relevantni kazališni kritičari.

Zagrebački "Novi život", domaćin je jedinog svjetskog festivala kazališta slijepih i slabovidnih "BIT" (Blind in Theatre) - slijepi u kazalištu, koji se svake druge godine održava u Zagrebu. Nastupio je na Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu, na Splitskom ljetu, te ponio Grand prix sa 8. međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni lav" sa predstavom "Nos vamos a ver", a njegov je značaj tim veći jer pored umjetničkih ambicija i zadaća ima za cilj i resocijalizaciju i afirmaciju slijepih i slabovidnih osoba.

(IZVOR:Glas Istre, Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Svibanj 2019
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©