naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
DŽEKIJEVE PRIČE - IZLOŽBA I PREDSTAVLJANJE KNJIGE
29.3.2013 8:05 | Dodao: admin
Postoji jedan neobičan lik... zove se Džeki... On je lik iz mašte... a možda i iz zbilje... Tko će ga znat'? Upoznajte Džekija... morate ga upoznati...i njega i njegove priče! Ima ih točno 11... i one su...Ma kako to objasniti?... One su i knjiga, i strip, i instalacija, i crtež, i humoreska, i skulptura, i film, lajt horor, komedija, možda čak groteska!!! Eeee, to morate vidjeti! Zato, dođite na jedinstvenu izložbu i predstavljanje knjige "Džekijeve priče", na zaokruženi audio-vizualni projekt slikara i ilustratora Saše Jantoleka, u buzetski Zavičajni muzej, u petak, 12. travnja, u 20 sati!
Hej! Čeka vas Džeki! Zapamtite to!
Umjetničko djelovanje Saše Jantoleka obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne ili "stvarne" pusteve (pokladne lutke), poetske ilustracije, lutke, pri čemu je konstanta njegovog umjetničkog izražavanja integracija slikarskog i kiparskog, humorističnog, maštovitog i lucidnog, poetskog i grotesknog. Posuđujući fragmente različitih umjetničkih stilova, tehnika i postupaka - na tragu dječjeg izraza, mediteranske senzibilnosti, neo-ekspresionizma, ludizma,autsider arta, art bruta - kroz svoj je rad ostvario karakterističan stil i estetiku koju danas prepoznaje sve šira publika. Jantolekova imaginacija odnosi se na ilustraciju životnih sekvenci, intimnih životnih fragmenata njegovih epizodista, često bizarnih (poput priča iz Džekijevih priča) ali uvijek emotivno bliskih i shvatljivih.
Senzibilitet prema stripu - koji gaji još s početka svog artističkog djelovanja - konstanta je njegovog stvaralaštva. Pa i u ranijim ciklusima objekata i instalacija u drvu, u kojima prevladavaju duhovite nostalgične mediteranske scene (na valu poetike pjesnika Drage Gervaisa i nedvosmislenog humora Vaska Lipovca,), kolažiranje, kadriranje, naracija, crtež, ilustracija, geg, skeč - neobavezni su Jantolekovi pratitelji i postupci umjetničkog stvaranja. Dodatno "potpomognuti" zvučnim i slikovitim nazivljem radova. Pripovijedanje i kadriranje, još iz perioda stripa provuklo se nešto kasnije u slikarstvo, pa objekte, kiparske instalacije, potom konačno natrag - prema strip instalaciji.

U tom smislu jedanaest "Džekijevih priča" zaokružuju Jantolekova dosadašnja umjetnička promišljanja. Jedanaest zasebnih priča ovdje su, svaka ponaosob, prezentirane unutar vlastitog kadra. Svaki "zamrznuti" kadar - jedna je priča. Kao i u dosadašnjim instalacijama Saše Jantoleka, priču prezentira glavni protagonist "uhvaćen" i "zaustavljen" u svojoj najkarakterističnijoj pozi. Ostatak sadržajnog materijala "Priča" razrađen je kompjutorskim grafikonima, koji su kao ilustracije pridodani na bočnim stranama rada. Pa iako je svaka priča Džekijevog ciklusa zasebna strip instalacija, povezivanjem u cjelinu putem kataloške jedinice te potom i izložbenom prezentacijom svih sekvenci u jednoj cjelini, "Džekijeve priče" mogu se prihvatiti i kao jedna jedinstvena strip instalacija sastavljena od niza fragmentarnih "kratkih priča". Kao strip u stripu, ili montažirani "film u filmu". Ranija lagodna "mediteranska estetika" ovdje je pak zamijenjena mračnijom, "Tim Bartonovskom" atmosferom horor komedije - groteske. Taj "lajt horor" izražen je u radovima poput "Laganog smiješka", "Honorata i Makarija", "Vilibalda" ili posebice "Bankara", međutim osjećanja koja proživljavaju izraženi "junaci" nisu baš tako strana, više je riječ o manje tipičnim situacijama koje su ih uvukle u propitivanje vlastitih emocija i osobnosti. Grotesknost ili bizarnost ispričanih događaja pak, dodatno su akcentirana u popratnoj publikaciji gdje autor svoje ?uratke? fotografira u realnim okruženjima, pa je tako primjerice nesretni "raskešen" "Bankar" svoje mjesto pronašao u "stvarnom" uredu među spisima, kalkutarorima, telefonima razbacanim pred "marketinško" neposredno nasmijanom poslovnom ekipom. "Džekijeve priče" zaokružen su audio - vizualni ciklus, nastajao paralelno sa drugim Jantolekovim radovima unatrag godinu dana, koji u sebi objedinjuju više različitih umjetničkih medija, poetika i utjecaja, pa dok se u vizualnom segmentu autor obračunava sa svojom strip prošlošću, popratna knjižna publikacija nije izvedena u formi stripa, pače fotografije kadrova snimljenih u potpuno "nezavisnim" ali stvarnim ambijentima najavljuju neko novo - staro Jantolekovo spontano putovanje nošeno zovom vlastite kreacije.

Nadežda Elezović


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©