naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
"Suita Mediterranea" Vladimira Pernića
30.4.2013 19:00 | Dodao: admin
Nova knjiga pjesama Vladimira Pernića "Suita Mediterranea" ne otkriva novog pjesnika, naprotiv, potvrda je kontinuiteta u njegovu pjesništvu, ali i izraz njegov stalnog rasta i zrenja, istaknuo je književnik Miroslav Sinčić na promociji Pernićeve knjige održanoj u drevnoj buzetskoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja.
Zbirku je objavilo Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet, a suizdavaštvo potpisuje Katedra Čakavskog sabora Roč.

Govoreći o Pernićevom stvaralaštvu, Sinčić, ujedno i autor pogovora, istaknuo je da se Pernićev doživljajni i duhovni svijet hrani na ruralnoj kulturi te da se kao pjesnik identificira sa zavičajem.

- U zavičajnoj povijesti, etičkim zasadama, kulturnim i tradicijskim načelima i vrijednostima traga za odgovorima na vječna pitanja o životu, istini, ljubavi i smrti. Te potrage se snažno odražavaju i u njegovoj poeziji. Ali, izdigao se iznad kampanilizma i sa zavičajnih kampanila vidi i dalje i dublje od zavičajnih kunfina, sluša one znakove, znamenja, otkucaje srca, drhtaje radosti i tuge? koji se šire preko svih obzora, rekao je Sinčić.

Pjesme nove Pernićeve knjige svrstane su u četiri ciklusa. Prva tri su štokavska( Suita, Mediterranea, Ogoljelo srce poete), a četvrti je čakavski (Hipi). Uz knjigu, sastavni dio projekta je i izložba originalnih ilustracija i crteža Josipa Diminića koje je odabrala povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, ujedno autorica teksta u katalogu.

- Pernićevu zbirku je likovno opremio onaj koji poput poete u sebi nosi tu iskonsku, arhajsku prasliku Mediterana, čistu, poštenu i dobru, pretočenu u slikarski idiom poput suvremenog timbra. Izabrani su crteži iz arhive "Sjećanja Mediterana" Josipa Diminića, mali fragmenti koji govore o uznositosti i velikosti intimistički reelaboriranih elemenata arhitekture.

Tu negdje na zajedničkim odlikama i bliskostima sreću se i podupiru, s jedne strane slikom, a s druge riječju, dva tako značajna stvaratelja i markantne ličnosti naše kulture, rekla je Ostojić Cvajner.

Urednica zbirke Mirjana Pavletić istaknula je da se knjiga pred čitateljem otvara poput spomenara, a u njoj se na 144 stranice, kroz četiri cjeline, prožimaju dvije istovremeno i nježne i snažne umjetničke osobnosti, jedan pjesnik i jedan slikar. "Treća je osoba čitatelj, onaj kome je ova poetska i likovna ljepota satkana od 69 pjesama i 38 ilustracija, namijenjena na ogled", rekla je Pavletić. O knjizi je govorio i grafički urednik David Ivić, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Toni Pernić te klapa Pinguentum.

Knjiga sadrži i CD na kojem je autor snimljen kako govori svoje stihove. Glazbenu podlogu recitala potpisuje Toni Pernić, dok su snimanje i mastering djelo Leona Brenka, Alena i Alda Spade. Za grafičko oblikovanje knjige i ostalih popratnih tiskovina (katalog, plakat, pozivnica, CD) zaslužan je dizajner David Ivić. Knjiga je štampana u tiskari Grafomark u Zagrebu. Projekt su među ostalim financijski poduprli Istarska županija te Grad Buzet. (G. ČALIĆ ŠVERKO)










Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  









Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©