naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Istra-Istria: Memento
3.11.2013 16:20 | Dodao: admin
Buzet, Zavičajni muzej
Četvrtak, 07. studenog u 19,00 sati
Izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli

Bečka je poštanska uprava 1. listopada 1869. godine izdala prvu službenu dopisnicu pod nazivom Correspondenz-Karte. U ovoj se zbirci nalazi upravo takva vrsta dopisnice koja je već 1872. godine odaslana iz Pule! Glavninu fundusa čine razglednice nastale u vrijeme zlatnog doba razglednica (1897. ? 1918.) koje odlikuje raznovrsnost motiva i vrhunska kvaliteta tiska. Najstarije su tiskane tehnikama litografije, kromolitografije i ksilografije, kasnije i svjetlotiskom.
Te su tehnike omogućavale kvalitetnu reprodukciju originalnog dizajna, a uz to se ulagalo izuzetno mnogo napora i ručnog rada u bojanje i pripremu svake pojedine razglednice tako da one predstavljaju mala umjetnička djela.

Njemačke litografske radionice bile su i kvalitetom i cijenom vodeće u svijetu do kraja 19. stoljeća, a najvažnija su tiskarska središta bili Leipzig, Dresden, Berlin, Frankfurt, Nürnberg i München. U Zbirci starih razglednica čuva se mnoštvo razglednica istarske tematike koje su izdali najpoznatiji njemački nakladnici, kao što je Stengel & Co., Markert & Sohn, (Dresden) te glasoviti Dr. Trenkler & Co., Louis Glaser (Leipzig), Purger & Co. (Dresden) i dr.

Krajem 19. stoljeća javljaju se i pulski nakladnici (A. Bonetti, M. Fischer, M. Clapis, F. W. Schrinner, G. Fano, G. Costalunga, Rudolf Marincovich, Josip Krmpotić) koji su jednako kvalitetno do 1920-ih godina tiskali visoke naklade tematski najraznovrsnijih razglednica. Istovremeno i dva pulska fotografska atelijera, Flora i Ideal, tiskaju razglednice po svojim fotografskim predlošcima.

Gotovo je svako istarsko mjesto već u prvom desetljeću 20. stoljeća imalo svoje izdavače razglednica, tako da su bogatu djelatnost razvili Josip Novak i Pasquale Ivich (Pazin), Federico Greatti, Adolfo Vicich, i Giacomo Greatti (Poreč), Nicoló Daveggia i Giovanni Signori (Rovinj), Gius. Picciola i Antonia V. Parreto (Umag), Luigi Parentin i Carlo Verginella (Novigrad), Giorgio Rottini i Maria Fabiani (Buzet), Antionio Tagliapietra (Buje), T. Vladislovich i G. Valcini (Labin). Razglednice s istarskim motivima tiskali su i brojni talijanski izdavači, kao što su npr. Vittorio Stein, (Trst i Venecija), I. Stein (Trst), G. Stokel & Debarba (Trst), A. Cadel (Trst), Cesare Capello (Milano) i dr.

U teritorijalnom se smislu za Zbirku starih razglednica prikupljaju razglednice koje se tematski odnose na onaj teritorij Istre koji je tijekom povijesti ulazio u sastav upravne jedinice Istre, a danas se taj teritorij nalazi u tri države ? Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Tako iz talijanskoga dijela Istre otkupljujemo razglednice Muggie i okolice, iz slovenskog dijela Istre razglednice Kopra, Izole, Pirana, Portoroža i manjih mjesta u njihovu zaleđu, a iz hrvatskog dijela, osim onih mjesta koja ulaze u okvir uprave jedinice Istarske županije, tu su još i razglednice mjesta s područja Liburnije te s otoka Cresa, Velog i Malog Lošinja, Suska i Unija.

Izložbenim su cjelinama predstavljeni Pula i okolica, Pazin i okolica, Buzet i okolica, Rovinj i okolica, Poreč i okolica, Buje i okolica, Muggia, Kopar i okolica, Labin i okolica, Liburnija i otoci. Motivi na izloženim razglednicama su pretežno panorame, vedute, ulični i seoski prizori. U Zbirci starih razglednica postoji još nebrojeno puno raznih motiva, jer gotovo da ne postoji tema koja nije oslikana na razglednici, usto u bezbroj varijacija.

Razglednice predstavljaju izuzetnu muzejsku građu, osebujnu vizualnu relikviju društvene stvarnosti. One su nezaobilazan izvor za proučavanje društvene, kulturne i gospodarske povijesti, etnologije, povijesti urbanizma i arhitekture, konzervatorsko-restauratorske radove i zaštitu spomenika, povijest jezika i dr.

Izložbom Istra Istria MEMENTO prvi se put javnosti predstavlja dio iznimno bogatoga fundusa jedne od brojčano i sadržajno najvećih zbirki Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre. Zbirka starih razglednica osnovana je 1991. godine, a danas u fundusu ima oko 14.000 razglednica koje su prostorno i tematski vezane uz Istru od kraja 19. stoljeća do 1970-ih godina.


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©