naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
ISTRA KROZ TRI GENERACIJE - predstavljanje knjige Ivone Orlić
7.3.2014 7:02 | Dodao: admin
U srijedu, 19. ožujka, u nazočnosti autorice, u buzetskoj će se gradskoj vijećnici s početkom u 19.00 sati, održati predstavljanje knjige dr. sc. Ivone Orlić: "Istra kroz tri generacije: između svakodnevne konstukcije identiteta i turističkog proizvoda". Što ponuditi turistima, a da bude autentično, istarsko, i na koji način to činiti, kako se Istra mijenjala kroz generacije i kako se mijenjaju sami Istrani, što turizam daje, a što uzima; teme su koje, s kulturno antropološkog polazišta, dotiče autorica, motivirana i svojim osobnim iskustvom. Knjiga je tiskana u izdanju Etnografskog muzeja Istre. Ulaz slobodan.
"Ova knjiga je znanstveno djelo, ali je pisana tečno i čitljivo, stoga će čitateljsku publiku naći i u akademskoj zajednici i izvan nje. Osobito mislim da će biti korisna kulturnim i turističkim radnicima u kreiranju njihovih projekata koji bi, dakako, trebali biti dio strategije razvoja Istre." - rekla je o knjizi prof. dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović.

Iz "Glasa Istre":
U svom istraživanju za potrebe doktorske disertacije Orlić je u našoj znanosti prvi put zajedno kontekstualizirala pojmove koji su ranije imali zasebnu političku, ekonomsku i kulturološku dimenziju. Želeći utvrditi "autentične tradicijske vrijednosti istarskih obitelji koje se nude kao turistički sadržaj", ona je tijekom svog istraživanja, uz proučavanja obilja literature i medijske građe, intervjuirala po tri generacije pripadnika istih obitelji iz raznih dijelova Istre.

Knjiga je koncipirana tako da se u uvodnom dijelu opisuju ciljevi i metodologija istraživanja, u nastavku se čitatelja upoznaje s teorijskim ishodištima pojmova etničkog, kulturnog i turističkog identiteta te odnosa identiteta i regionalizma. Zatim se iznosi povijesni pregled razvoja istarskog turizma i klasifikacija oblika turističke ponude u današnjici, uz razmatranje pitanja autentičnosti u turizmu te društveno negativnih posljedica turizma. Slijedi središnji dio knjige, interpretacija rezultata istraživanja, tematski grupiranih u poglavlja o pojedinim tradicijskim vrijednostima koje su stjecajem okolnosti postale objektima turističke ponude ili čimbenicima kvalitete takve ponude: stanovanje odnosno graditeljstvo; odgojne i obiteljske vrijednosti; jezik i lokalni govori; glazba i ples te naposljetku prehrana.

U ovom dijelu knjige navodi se mnogo citata iz izvornih kazivanja ispitanika, uz autoričine komentare, što uvelike doprinosi živahnosti teksta i razbijanju znanstvene suhoparnosti, a u zaključnim razmatranjima, opet uz malo jače angažiran "znanstveni aparat", teze o ulozi i značaju pojedinih tradicijskih vrijednosti dobivaju svoju "presudu" kroz pregled prevladavajućih saznanja iz izjava ispitanika.

Vrlo duhoviti dodatak knjizi su isječci iz prepiske između autorice i njene urednice Olge Orlić, s uredničkim komentarima, primjedbama i sugestijama na pojedine dijelove teksta. Iza sažetka na talijanskom jeziku slijedi vrlo bogata bibliografija, na čak petnaest stranica, s navedenom obilnom literaturom i izvorima, što također ukazuje na veliku ozbiljnost pristupa ovoj naizgled jednostavnoj temi.

Knjiga je tek izašla pa slijedi njezin put do publike kroz javne promocije, no sasvim je izvjesno da je ovaj rad Ivone Orlić ne samo jedan zanimljiv autorski pogled na aktualnu samosvijest istarskih ljudi o vrijednostima koje se nasljeđuju iz prošlosti, već i vrlo korisna literatura za sve koji se turizmom bave i s poduzetničke i sa znanstveno-kulturološke pozicije.

Također, ova knjiga pruža i zanimljive poticaje na nova istraživanja iz područja suvremene antropologije istarskog područja, odnosno na znanstveni angažman spram predmeta istraživanja koji su se tek posljednjih godina počeli znatnije osvješćivati. (D. ŠIŠOVIĆ)

IVONA ORLIĆ - životopis
Ivona Orlić rođena je 12. 09. 1971. godine u Puli. U Poreču je završila osnovnu školu, srednju školu (Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje "Branko Semelić") u Puli. Smjer predškolski odgoj. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1996. godine diplomirala je pedagogiju a godinu dana kasnije i organizaciju kulturnih djelatnosti (položila predmete poput Metodologija istraživanja u kulturi, Ekonomika kulturnih djelatnosti i Kultura i turizam). Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997. godine upisala je poslijediplomski znanstveni studij etnologije i kulturne antropologije. Magistarski rad pod nazivom Franci Blašković i konstrukcija suvremenog istarskog identiteta obranila je 2004. a doktorirala 2011. s temom Regionalni identitet u suvremenoj turističkoj ponudi Istre čime je stekla akademski stupanj doktora znanosti iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, znanstveno polje etnologija i antropologija.

Nakon diplome radila je u talijanskim i hrvatskih osnovnim školama (u Višnjanu, Kašteliru, Vižinadi, Novigradu) kao pedagog, te u talijanskom vrtiću u Novigradu. Od 1999. godine zaposlena je u Pučkom otvorenom učilištu Poreč (referenta za obrazovanje i kulturnu animaciju), a od 2006. godine radi kao etnolog u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Kao vanjski suradnik od 2005. do 2008. godine na Visokoj poslovnoj školi u Višnjanu predaje kolegij Hrvatska kulturna i povijesna baština.

Sudjelovala je na dva istraživačka projekta: "Connecting Croatia" koji provodi Institut za međunarodne odnose u Zagrebu i "Agroturizam i element održivog ruralnog razvoja" Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

Sudjelovala je na više znanstvenih i stručnih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu. Urednica je triju knjiga izdavačkog poduzeća Errata Corrige, te je recenzent dviju slikovnice.

Objavila desetak znanstvenik i stručnih radova, dvije knjige i jednu slikovnicu. Objavljivala popularne članke u časopisu Jurina i Franina.

Područja interesa: antropologija turizma, prehrana, identitet, Istra, odgoj.

Članica je: Hrvatskog etnološkog društva, Društva naša djeca ? Poreč, Ljetne škole znanosti pri Znanstveno-edukacijskom centru Višnjan, Smotre narodne glazbe i plesa Istre, Jedriličarskog kluba Horizont Poreč, predsjednica udruge MOT 08 (studio za izvedbene umjetnosti), dobrovoljni je davatelj krvi. Bavi se fotografijom. Imala je 20-ak samostalnih fotografski izložba diljem Istre (Novigrad, Pazin, Buzet, Šikuti, Višnjan, Kanfanar?) i u Rijeci te skupne izložbe u Svetvinčentu, Poreču i Trstu. Etnografsku izložbu realizirala je u Raši i Poreču.

Udana, majka troje djece (Ulika, Val i Iskra) živi u Musaležu.

Objavljeni radovi:
Knjige:
Slatka Istra u Vižinadi (2006); Turistička zajednica općine Vižinade, Vižinada
Poznati Porečani kad su bili mali (2009); Društvo naša djeca Poreč, Poreč

Slikovnica:
Djed Mraz u Poreču (2006); Društvo naša djeca Poreč, Poreč

Znanstveni i stručni radovi:
Utjecaj masovnog turizma na domicilno stanovništvo Poreštine u vremenu socijalizma, Etnološka tribina 30, Zagreb (2007); Godišnjak hrvatskog etnološkog društva str.29-44
Istarski identitet kroz glazbeno stvaralaštvo: Etnološki pristup, Etnološka tribina 27-28, Zagreb (2004/2005); Godišnjak hrvatskog etnološkog društva str.91-110
Suvremeni istarski identitet: Besidarenje Francija Blaškovića i njegov doprinos konstrukciji identiteta Istrijana" Narodna umjetnost 41/2 Zagreb (2004) Institut za etnologiju i folkloristiku, str.171-184
Ranieri Mario Cossar (Cossarov doprinos hrvatskoj etnologiji kroz vlaško vjenčanje u Baderni i nastupom na Smotri folklora u Veneciji) Ruralna i urbana glazba istarskog poluotoka, Zbornikradova sa 6. međunarodnog muzikološkog skupa "Iz istarske glazbene riznice" Ur. Ivna Paula Gortan-Carlin, Novigrad, 2010. 89-100.
Boškarin: Od težaka do izložbenog eksponata U: Kulturni bestijarij, ur: Suzana Marjanić i Antonija Zaradija Kiš: Institut za etnologiju i folkloristiku, Hrvatska sveučilišna naklada, (2007) Zagreb, str.311-332 Čakavsko pjesništvo u Istri - Od spašavanja dijalekta do očuvanja identiteta. Etnološka istraživanja 11 (2006), Etnografski muzej Zagreb, str. 135-148
Tradicionalno prehrana i turistička ponuda Istre: obilježja istarskog regionalnog identiteta Etnološka istraživanja 10, Etnografski muzej Zagreb (2004), str.63-75
Tradicijska kultura prehrane kao turistička atrakcija: branje voća i samoniklog bilja u Istri, Zbornik radova, Turist kao gost - prilozi kulinarskom turizmu,Ur: Nives Rittig-Beljak i Melanija Belaj(2009), Biblioteka nova etnografija, Zagreb,7-20
Život s rudnikom: Raša, Labin, Istra (2012) RKUD ?Rudar?, Raša.

Elektronička građa:
Orlić Ivona, Gortan-Carlin Ivana Paula (2007) Development of Tourism and Cultural ChangeProgramme for the Inhabitants of the Poreč Area and Istria U: Things that Move: TheMaterial World of Tourism and Travel, Center for Turism and Cultural Change Leeds Metropolitan University (CD-ROM)
Gastronomija i tradicijsko u funkciji ruralnog turizma Istre, Zbornik radova 1. Hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu, (2007), Hvar.


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©