naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
SIMFONIJA BEZ KOMPOZITORA I DIRIGENTA - izložba
10.4.2014 19:19 | Dodao: admin
U četvrtak, 17. travnja u 20 sati, u buzetskom Zavičajnom muzeju otvara se izložba pod nazivom "Simfonija bez kompozitora i dirigenta" (ulja i akril na platnu) Tomislava Ostrmana, akademskog slikara iz Zagreba. Tomislav Ostrman rođen je 1978. u Zagrebu gdje je završio osnovnu, srednju i osnovnu muzičku školu.Studirao je na Pravnom fakultetu, a završio je Arthouse-College for visual arts u Ljubljani, u klasi prof. Darka Slaveca.Trenutno je na poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof.Igora Rončevića čiji je i asistent od 2013. godine. Član je HDLU-a i LIKUM-a.Do sada je imao mnogo zapaženih izložbi a radovi mu se nalaze u zbirkama po cijelom svijetu.

Kroz svoje stvaralaštvo istražuje relacijsku estetiku,neverbalnu komunikaciju,antropologiju,semiotiku i prirodni fenomen zviždanja koje je pretočio i utjelovio u priču koja se zove ?Planeta Fućkalica? (koju su povijesničari umjetnosti još prozvali: "Čudesna planeta pozitive" i "Slatka utopija"). Glavni lik te priče mornar nazvan "Fućkalica" predstavlja homo ludensa. On je idealan čovijek čistih i pozitivnih misli.Iz te priče Ostrman je u sklopu Doktorskog rada osmislio i komercijalni Brend ?Sailors & Whistlers? koji se nastavlja na njegovo slikarstvo.Mogli bi reći da se njegovo slikarstvo bavi utopijom,optimizmom i humorom pa zato njegovo slikarstvo i zovemo "Slatka utopija".

Što Ostrman kaže o svojem slikarstvu:
Whistle planet / Planeta Fućkalica
(moja slatka utopia)

Nicolas Bouriaud je tvorac naziva "Relacijska estetika" kojem je bit društveno poslanje.

Društveno poslanje u "Planeti Fućkalica" je način života ,smisao i cilj umjetnosti.

Umjetnost postaje nepretenciozna i sam "predmet" umjetnosti nije toliko bitan koliko ljudski odnosi koji postaju glavni predmet umjetničkog djelovanja.Umjetničko djelo postaje poveznica između ljudi i sredstvo uveseljavanja.

Umjetnost kao takva ne želi mjenjati svijet već mjenja neposrednu društvenu okolinu ,malim ali zamjetljivim pomacima .Bourriaud kaže: "Živi život kao umjetničko djelo". Planet Fućkalica poručuje "Budite sretni" ! Kako biti sretan? Rekao bi: Biti sretan je umjetnost !Ako niste djeca podjetinjite,tulumarite, igrajte se i kreveljite-to je inicijacija za ulazak u Planet Fućkalica. Mogli bismo reći da se moje slikarstvo bavi utopijom,optimizmom i humorom(povijesničarka umjetnosti Sanda Bajzek je nazvala moj svijet "Slatka utopija")

TULUM PLANETA MORNARA FUĆKALICA JE METAFORA ZA POZITIVNO STANJE DUHA-IDEALNO DRUŠTVO KAKVO BI JEDINO TREBALO POSTOJATI I SVOJIM STVARANJEM ŽELIM POTAKNUTI DRUŠTVO DA TOME TEŽI.

Tulum planeta mornara Fućkalica je idealna planeta koje funkcionira na duhovnoj dimenziji ,tj. na dimenziji svijesti.Stoga je Svatko tko je homo ludens(čovijek koji se igra) i gleda svijet vedrim očima i toplim srcem automatski postaje stanovnik Tulum planeta Mornara Fućkalica.
Izgled planeta je sakriven a u oku stanovnika planete ? oni vide svijet na lijep način tj . vide ?prave boje?- vide svijet šaren,prugast i veseo.
I moja poruka za kraj: Prigrli život ,zagrij srce i Postani i ti Fućkalica!


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©