naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
DAN HUMA 2014. I IZBOR ŽUPANA NA LETO DAN
15.6.2014 5:14 | Dodao: admin
U Humu, najmanjem gradu na svijetu, u subotu 7. lipnja brojni su mještani i njihovi gosti proslavili tradicionalno proslavili Dan Huma, a tom je prigodom izabran i novi župan na leto dan. Denis Grabar Kapituan novi je humski župan na leto dan. Iako se župan u povijesti birao i u ostalim istarskim mjestima, ovaj se prastari hrvatski običaj očuvao samo u glagoljaškom Humu, gdje je obnovljen prije 37 godina i održava se u Gradskoj loži, mjestu zasjedanja i uredovanja župana i vijećnika. Novi župan preuzeo je župansku palicu i ključeve Polače, obećao da će "sa dela delat pu stuarih nevadvah i užancah" kao i da će se baviti obnovom i revitalizacijom najmanjeg grada na svijetu.?


Obilježavajući Dan Huma, jedanaest je sudaca novog župana izabralo po staroj užanci, uz pomoć Boga i raboša. Javno glasovanje, urezivanje crta - glasova kosirom u raboš, drvenu palicu, svojevrsna pučka predstava na izvornom dijalektu, privuklo je brojne posjetitelje. Grabar je prvi župan koji se potpisao u novu Knjigu župana. U njoj je notar Matija Nežić kaligrafijom ispisao imena dosadašnjih humskih župana, a u nju će se upisivati i svi budući župani, svi suci, i sva zbivanja u njihovom mandatu - "ki se rodiv i kemu je krava krepala".?

Grabaru je prvi čestitao istarski župan, Buzećan Valter Flego, a iako bi nekome moglo izgledati da je Istra pretijesna za dva župana, što reći da je upravo na humskoj fešti, Istra dobila i trećeg župana, 6 - godišnjeg Tomasa Agapita Lakovića. U Gradskoj loži po prvi je puta održan "Mali izbor župana" koji su upriličili polaznici Dječjeg vrtića "Grdelin" Buzet, vrtićke skupine "Zvjezdice" istražujući običaje rodnog kraja.?

Najvažniji dan u godini
Slaveći Dan Huma, najvažniji dan u godini, Humljani su ugostili prijatelje iz Općine Hum na Sutli. Proslava koju su već tradicionalno organizirali Udruga Hum, u suorganizaciji Turističke zajednice Buzet i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Mjesnog odbora Roč, započela je otvaranjem izložbe članova Udruge željezničara slikara "Plavo svjetlo". Održan je koncert limene glazbe ŽKUD-a "Renato Pernić" iz Roča, a nastupili su i Gunjci Šaltin. Zabava je nastavljena plesom pod "kostanje" uz Laguna bend dok je za mlađe posjetitelje na istočnom ulazu u Hum organiziran techno party Minority connection vol. 9; na kojem su se za dobru atmosferu pobrinuti poznati hrvatski i strani DJ-i (Miss Soulfly, Alex Cvetkov, Danny Glavan, Mystikk, Wyzzo).?

Reality show belgijske televizije?
Izbor župana na leto dan ovjekovječen je i u kadrovima jedne TV ekipe iz Belgije koja snima reality show na nekoliko lokacija u Istri. U nadmetanjima sudjeluju četiri poznata Belgijanca u srazu sa domaćim stanovništvom, a jedan od izazova održan je u Aleji glagoljaša. - Nakon uspješne prošlogodišnje suradnje sa Šveđanima koji su snimali u Istri, ove smo godine ponovo imali priliku ugostiti jedan reality show i to belgijske televizije, rekao je Ozren Grbavčić iz Illustris Travela.

(Izvor: GLAS ISTRE, Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©