naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
KONFERENCIJA ZA NOVINARE U POVODU PREDSTOJEĆE 43. SMOTRE NARODNE GLAZBE I PLESA ISTRE
4.8.2008 16:06 | Dodao: admin
Ovu konferenciju za novinare sazivamo u povodu najveće ovogodišnje glazbene manifestacije tradicijske glazbe, 43. središnje smotre izvorne narodne glazbe i plesa Istre koja će se održati ove subote, 9. kolovoza na Fontani. Središnje mjesto zbivanja bit će pozornica na platou ispred hotela "Fontana".
Kao nositelji organizacijskih priprema ističemo veliko zadovoljstvo što će se baš u našemu gradu okupiti najbolji čuvari istarske glazbene baštine i što se baš našim sugrađanima pruža jedinstvena prigoda da na jednome mjestu vide i spoznaju svu ljepotu i draž te višestoljetne poputbine koja se u gotovo nepromjenjenim oblicima očuvala do dana današnjega. Vjerujemo da će mnogi žitelji Buzeštine, ali i drugih krajeva Istre biti nazočni priredbi. Za sve njih bit će osigurano nekoliko stotina stolica, a uz gledalište bit će organizirana i ponuda jela i pića.
Svi sudionici smotre, odjeveni u narodne nošnje, okupit će se oko 19 sati ispred Narodnog doma. Od tu će u 19:45 u organiziranom mimohodu krenuti novouređenom ulicom u pravcu Trga Fontana, odnosno do mjesta održavanja programa koji će u 20 sati započeti podizanjem zastave smotre i svirkom mantinjade. Smotru će otvoriti izaslanik istarskog župana, a potom će odabrani pojedinci, grupe i folklorne skupine izvesti predviđeni program.
Očuvane oblike netemperiranog pjevanja i sviranja na pučka glazbala, te plesanja starinskih plesova, u 36 točki programa iskazat će oko tristotinjak narodnih pjevača, svirača i plesača. Njih je na lokalnim smotrama održanim tijekom lipnja i srpnja u Dajli, Barbanu, Svetome Lovreču i Dubrovi odabrao poseban stručni sud u sastavu Vladimir Pernić, Josip Pino Knapić i Bruno Krajcar. Princip kojega se, u dogovoru s organizatorom ove središnje smotre, rukovodio sud bio je da na smotri u Buzetu nastupe sva folklorna društva koja zadovolje kriterije kvalitete, te najbolji pojedinci i grupe iz svih područja Istre s time da se na ovogodišnjoj smotri prikažu i predstave svi očuvani oblici pjevanja, svirke i plesa.
Slijedom toga u Buzetu će nastupiti 13 folklornih društava iz Pule, Vodnjana, Barbana, Raklja, Svetvinčenta, Raše, Kršana, Svetoga Lovreča, Rovinjskog sela, Pazina, Tinjana, Cera i Žejana. Oni će prikazati više inačica baluna, staru polku, špic polku, promenu, sette passi, ...
Na smotri će nastupiti i ukupno 46 svirača koji će predstaviti glazbu na mih, roženice, šurle, sopelicu, vidalice, cindru, bajs, vijulin i klarin.
Sve oblike netemperiranig kanta (na tanko i debelo, u dva, muško-ženske kombinacije, grupno pjevanje, bugarenje, pjevanje uz pratnju glazbala, tarankat i nabrujat) predstavit će ukupno 40 pjevačica i pjevača.
Organizatori manifestacije u Buzetu su Županijski odbor smotre i buzetsko Pučko otvoreno učilište koje pruža i svu logistiku Odboru. Pokrovitelji su: Grad Buzet, Istarska županija i Ministarstvo kulture RH.
Kao organizatori, s velikim zadovoljstvom i zahvalnošću ističemo veliku potporu i brigu koju nam pruža gradonačelnik, gospodin Valter Flego, i gradska uprava Buzeta, komunalna tvrtka "Park", Glazbeno društvo "Sokol", i još mnogi drugi pojedinci i udruge, bez čije pomoći ne bismo, ovako kvalitetno, mogli organizirati ovu veliku priredbu. Svima, unaprijed, hvala.
U slučaju kiše, otpada mimohod sudionika, a program smotre odvijat će se u velikoj dvorani Narodnog doma.

Kako biste pregledali pozivnicu, kliknite ovdje.


Lipanj 2018
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©