naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Kantaduri, svirci i plesarini spod Buzeta
12.8.2008 15:20 | Dodao: admin
Gotovo tri stotine izvođača u živopisnim nošnjama oduševile brojnu publiku. Na Trgu Fontana podno drevnog Pinguentuma okupili su se najbolji čuvari istarske glazbene baštine koji su predstavili niz oblika narodnih napjeva u Istri, svirku na pučkim glazbalima i tradicijske plesove.
Gotovo tristo izvođača s čitavog poluotoka preksinoć je nastupilo na 43. središnjoj smotri narodne glazbe i plesa Istre. Na prepunom Trgu Fontana podno drevnog Pinguentuma okupili su se najbolji čuvari istarske glazbene baštine, vrsni kantaduri, svirci i plesarini koji su u tridesetak točki programa predstavili sve očuvane oblike narodnih napjeva u Istri, svirku na pučkim glazbalima i tradicijske plesove Istre, od kojih primat pripada balunu.
U Buzetu je nastupilo dvanaest folklornih društava iz Pule, Barbana, Raklja, Svetvinčenta, Raše, Kršana, Svetoga Lovreča, Rovinjskog Sela, Pazina, Tinjana, Cera i Žejana, pedesetak svirača i četrdesetak pjevačica i pjevača. Vrsni folkloraši izveli su više inačica baluna, staru polku, špic polku, promenu, sette passi. U podnožju starogradske jezgre odzvanjale su roženice, šurle, sopelice, vidalice, cindra, bajs, vijulin, klarin i mih, a buzetskom kotlinom odjekivao je netemperirani kanat.
Prije početka programa održan je mimohod sudionika gradskim ulicama. Na Fontani je podignuta zastava uz zvuke roženica ili sopela za koje je pjesnik Mate Balota rekao da svire već miljare lit. Mantinjadu su na velu i malu roženicu izveli doajeni svirke na istarskim pučkim glazbalima Romano Živić i Božo Žgomba, dugogodišnji članovi najstarijeg istarskog folklornog društva Cere. Manifestaciju su vodili vrsni poznavatelji tradicijskog glazbenog izričaja Vlado Pernić i Mirjana Pavletić. Otvorio ju je buzetski gradonačelnik Valter Flego, a folklorašima se na očuvanju tradicije zahvalio župan Ivan Jakovčić.
-Istrijani danas možda više nego ikada ranije radije slučaju ovakve tradicijske pjesme nego neke druge pjesme i pjevače koje nam se stalno nameću, naročito zadnjih nekoliko šetimana, poručio je Jakovčić.
Stari narodni napjev "Oj, javore moj zeleni bore" zakantala su ili zarozgala Tri Ćića: Josip Bepo Žmak, Anton Toni Šverko i Zorko Ziraldo, jedini predstavnici muškog bugarenja Ćićarije. Pažnju publike privukao je i ples s jastukom ili balo di kušin u izvedbi folklorne grupe KUD-a Savičenta, kao i stari ples s magijskim elementima skidanja uroka sette passi. Naime, vjerovalo se da ako napraviš sedam koraka ulijevo i isto toliko udesno i okreneš se, sa sebe možeš skinuti možebitni urok, a kako to izgleda, pokazali su članovi Folklornog društva iz Pazina.
Najveću ovogodišnju tradicijsku manifestaciju organizirali su Županijski odbor smotre i Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Istarske županije i Ministarstva kulture. Iduće godine središnja smotra održat će se u Novigradu.


Prosinac 2019
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©