naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Vrijedan doprinos istarskoj i hrvatskoj historiografiji
12.9.2008 16:15 | Dodao: admin
U gradskoj vijećnici stoljetnog Narodnog doma, preksinoć je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" promovirana knjiga mr. Ede Merlića "Buzeština kroz povijest". Promocijom najnovijeg izdavačkog projekta započeli su kulturni, znanstveni, gospodarstveni i zabavni programi koji će se u rujnu održavati u povodu gradskog praznika i tradicionalne svetkovine Subotine. Knjigom "Buzeština kroz povijest", istaknuo je recenzent i korektor prof. dr. Slaven Bertoša, nastavlja se niz monografija o prošlosti Buzeta i Buzeštine.
-Autor je dobro proučio literaturu i objelodanjenu arhivsku građu, a također i sam istraživao povijesna vrela. Uočljivo je da poznaje političke, društvene, etničke i kulturne prilike buzetskog područja tijekom čitave prošlosti. Stoga ova knjiga, obogaćena kvalitetnim slikovnim prilozima, predstavlja zanimljiv stručni, dijelom i znanstveni doprinos istarskoj i hrvatskoj historiografiji, rekao je Bertoša.
U istraživanju povijesti Buzeta i njegove okolice, Merlić obrađuje niz dokumenata iz pravne prošlosti ovog dijela Poluotoka. Autor, rekao je Bertoša, piše i o glagoljaštvu, bratovštinama u župama Buzet i Črnica te matičnim knjigama s područja Buzeštine. Zasebno je poglavlje posvećeno rašporskim kapetanima te opisu najznačajnijih događaja iz vremena obnašanja njihovih službi. Merlić navodi i mnogo sakralnih objekata, a interesantno je i poglavlje o žiteljstvu, u kojem se nalaze i podaci o znamenitim obiteljima (Bocchina, Flego, Furlanić, Verzi i dr.).
-Način obrade pojedinih tema problemski je i analitički: povijesne prilike od prapovijesti i antike do suvremenog doba, prilozi iz pravne prošlosti Buzeštine, rašporski kapetani, sakralni objekti, stanovništvo i naselja, obrti, poznate povijesne ličnosti. Izlaganje teče logičnim slijedom, uz prikladna tumačenja i zaključke. Tekst je napisan jasnim i preglednim stilom pa je pristupačan i širem čitateljstvu. Pristup obradi pojedinih pitanja i problema je interdisciplinaran i multidisciplinaran. Merlićeva knjiga na jednome mjestu pregledno objedinjuje sadržaj najznačajnijih tekstova o ovome kraju, a neke i skladno nadopunjuje novim podacima iz arhivskih vrela, naglasio je Bertoša.
Sam je Merlić na promociji, pak, istaknuo da knjigu nije napisao s težnjom da bude znanstveno djelo, iako počiva na povijesnim činjenicama. Knjiga je koncipirana kao spoj kompilacijskog djelovanja i zalaganja pisca u prikupljanju i obradi povijesnih dokumenata. Napisana je, rekao je Merlić, s ciljem da odseljeni, sadašnji i budući stanovnici Buzeštine sačuvaju svoje korijene-svoj identitet.
Edo Merlić knjigu je objavio u vlastitoj nakladi, a sunakladnik je Grad Buzet. Knjigu je grafički uredio i pripremio za tisak David Ivić iz Gologorice, a tiskana je u zagrebačkom Grafomarku u nakladi od 350 primjeraka.
Autoru su na najnovijem izdavačkom projektu čestitali gradonačelnik Valter Flego te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić.

Izvor: Gordana Čalić Šverko, Glas Istre


Prosinac 2019
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©