naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Stare i nove legende iz Pernićevog legendarija
18.1.2016 15:58 | Dodao: admin
Promocija najnovije knjige ročkog pjesnika i književnika Vladimira Pernića "Legende istarskog sjevera", objavljene u izdanju Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet i Katedre Čakavskog sabora Roč, održana je preksinoć u Domu kulture u Roču. Brojni posjetitelji imali su prilike uroniti u čaroban svijet kojega je Pernić razgrnuo iz pepela zaborava, iščeprkao iz još tinjajućih sjećanja ili pak izmaštao sam, putujući u nova stvaralačka prostranstva na krilima mašte, kako je to uvodno istaknula urednica knjige Mirjana Pavletić.


Tromjesečni programi prezentacije
Promocija je bila zapravo svojevrsno zatvaranje kruga, jer prezentacija sadržaja knjige započela je u listopadu ove godine, u ročkoj Glagoljskoj tiskari "Juri Žakan", kada je na Pernićevu inicijativu pokrenut ciklus kulturno-zabavnih susretanja "Puli ugnjišći v Roče". Od prvog susreta do danas održano je 12 programa tijekom kojih se usustavio jedan prepoznatljivi ritam i redoslijed sadržaja: jedna legenda iz Pernićevog legendarija, desetak starih domaćih besed za Ročki besedarnik, malo poezije domaćih poeta, poneka anegdota ili zanimljivosti iz prošlosti Rošćine i starinska muzika. Izredalo se tako 12 legendi, još i prije no što je knjiga tiskana. Zato je ovo možda i jedinstvena prezentacija knjige, koja traje puna tri mjeseca.
- Napajajući svoju znatiželjnu i pomalo sanjivu dušu pabircima starih priča što su ih uz topla ognjišta njegova djetinjstva prenosili stariji, Perniću kao da se sada, kada je i sam zašao u dobrano nataložene godine života, otvorio jedan sasvim novi svijet, svijet čarobnih priča, bajki, mitova i legendi. On ne samo da otkriva, prenosi i oslikava te naslage memorije prethodnih generacija, već vrlo sugestivno i sam kreira nove legende, i podastire ih kao da su to očuvane priče iz davnine. Ovime se fond očuvanih starih priča i legendi istarskoga sjevera obogaćuje, nudeći model i poticaj i nekim novim stvarateljima da krenu Pernićevim stopama u nikad do kraja istraženi svijet mitova i legendi, istaknula je Pavletić.

Fantastični krajobrazi sjeverne Istre
To malo očuvane usmene predaje, tek nekolicina legendi očuvanih zahvaljujući generacijama koje su ih prenosile na mlađe naraštaje, ti slikoviti, očaravajući, fantastični (u stvarnom i metaforičkom smislu riječi) krajobrazi sjeverne Istre, uistinu pružaju izazov da se smjelo krene u pustolovinu.
- U skrivenim jamama i mističnim pećinama, na ruinama napuštenih kuća, dvoraca, vodenica, kovačnica... fabulu pletu realni, a često i nadnaravni, nestvarni, izmaštani likovi. Dijelom su to bića iz kolektivne predajne memorije, a dijelom su Pernićeve kreacije, nastale u žaru njegove legendomanije. One stare, donekle sačuvane i već znane legende, poput legende o teti Beti koja je spasila Roč, ili legende vezane uz Črni i Beli Grad, ili pak o Fratru od ubjuaka, bit će lako prepoznate po kratkoći fabule i jednostavnom, skromnom leksiku, dok su Pernićevi autorski uraci bogatiji zbivanjima te sadrže maštovitije i podrobnije opise i događaja i likova. To su autorske legende, Pernićeve izmaštane priče, koje se zvuče poput legendi, ali se po stilu razlikuju od onih predajnih, istaknula je Pavletić.
Legendarij je, kazala je Pavletić, nastao s trojakom namjerom: da u pisanom obliku sačuva legende istarskog sjevera koje su se prenosile usmenim putem, da taj skromni fundus originalnih sjevernoistarskih legendi obogati i određenim brojem autorskih; i da ponovno potakne obiteljsko okupljanje uz "ognjište". Svoj obol legendariju dala je i labinska likovna umjetnica Narcisa Adalgisa Škopac koja je, zaronivši u intrigantan svijet Pernićevih legendi, i sama stvorila osebujnu likovnu mapu s čudnovatim događajima i nadnaravnim bićima. Autor fotografija Saša Nikolić približio je stvarne lokacije koje su inspirirale nastanak pojedinih legendi dok je
David Ivić grafički oblikovao sve dijelove knjige u skladnu cjelinu. Knjiga je tiskana u tiskari Grafomark.
- Najveći poticaj i povod da počnem sakupljati i pisati legende je unučica Ema, povjerio je Vladimir Pernić posjetiteljima na prezentaciji knjige na kojoj su se za glazbeni ugođaj pobrinuli Ročki gunjci. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©