naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
Vremeplov pokrenut mirisom tartufa
12.9.2008 16:23 | Dodao: admin
Buzećani su završili sve pripreme za najveću tradicijsku feštu. Subotnji miris tartufa iz divovske tave na Fontani protegnut će se do nedjelje i pokrenuti vremeplov u starom gradu te vratiti starogradske ulice stotinjak godina unatrag, na prijelaz između dva stoljeća.
-Imamo najsadržajniju Subotinu do sada, s izuzetno puno sudionika brojnih manifestacija koje se protežu na tri rujanska tjedna, istaknuo je gradonačelnik Valter Flego na konferenciji za novinare održanoj u drevnoj palači Bigatto. O sadržajima gradskog praznika jučer su govorili i član buzetskog poglavarstva Davor Grabar, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Mirjana Pavletić te direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković. Obilježavanje Subotine, koje je startalo početkom rujna, nastavlja se u petak u 18 sati svečanom sjednicom Gradskog vijeća u palači Bigatto. Tom će se prilikom i otvoriti izložba slika Eduarda Strenje "Subotina po starinski", a u 20 sati prerezat će se vrpca rekonstruirane i dograđene zgrade Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja".
U subotnji program u 11 sati uvodi kazališna predstava za djecu i mlade "Dva miša" zagrebačke Male scene na pozornici kod Narodnog doma. U 12 sati proglasit će se nagrađeni u akciji "Margarita", a u 15 sati otvara se Samanj na Subotina. Program na Fontani počinje u 17 sati nastupom buzetske i ročke limene glazbe. Slijedi simbolično otvaranje rekonstruirane ulice II. istarske brigade. U 18 sati tvrtka Zigante započet će na Fontani s pripremom fritade od 2.008 jaja i desetak kilograma tartufa, u divovskoj tavi. Posebna gošća je Vlatka Pokos. U 20.30 bit će izvlačenje dobitnika nagradne igre Glasa Istre. Tijekom noći posjetitelje će na Fontani zabavljati izvođači s dječjeg festivala "Mali veliki mikrofon", a potom i Tony Cetinski te bend Koktelsi. Na pozornici kod Narodnog doma mlade će zabavljati DJ, a najavljen je i veliki ponoćni vatromet.
U nedjelju u 10.30 sati održat će se sveta misa u župnoj crkvi. U podne će gradska straža s helebardama simbolično otvoriti prolaz kroz Vela vrata i najaviti Subotinu po starinski. Počet će s radom tržnica s domaćim proizvodima na Loparu i Pjacaletu, a stari obrti i meštrije te ulični zabavljači pretvorit će povijesnu jezgru u veliku pozornicu. Svakog punog sata bit će po jedan sadržaj. U 13 sati otvorit će se kuhinja po starinski, a slijedi natjecanje u briškuli i trešetu te pljočkanje. Nakon toga bit će prezentacija češljarskog obrta kao i izrade proizvoda od rogovlja goveda u izvornoj radionici kod Zavičajnog muzeja, gdje će se održati i prezentacija tkanja lana.
U 17 sati na trgu Vela šterna Buzetski pučki teatar predstavlja komediju "Saka hiš ima svoj križ". Slijedi promenada dama i njihovih kavalira gradskim ulicama, u 19 sati koncert tradicijske glazbe na Veloj šterni, a potom i nastup uličnih zabavljača i bacača vatre te ples po starinski. S obzirom da i agencije iskazuju veliki interes za Subotinu, očekuje se da će se premašiti prošlogodišnjih desetak tisuća posjetitelja.
Obilježavanje Subotine završava 20. i 21. rujna 27. međunarodnom brdskom autoutrkom za prvenstvo Europe.

Gradske dame i kavaliri
U nedjelju će starogradskim ulicama šetati dame i kavaliri te brojni šetači u stiliziranim građanskim odijelima. Fundus starogradske odjeće obuhvaća dvadeset povijesnih kostima koje je za Buzet izradila tekstilna dizajnerica iz Pule Elica Iljoska, a kostimi su posuđeni i iz zagrebačkog Jadran filma. Amateri, trgovci, obrtnici, glazbenici i glumci, glasnik u pratnji bubnjara, špacakamin, medig, veterinajo i pompjeri također će doći odjeveni po starinski pa će se moći vidjeti dvjestotinjak kostimiranih osoba.

Što su jeli naši stari
U gastro ponudi Subotine po starinski devet buzetskih ugostitelja, tri više nego lani, pripremat će tradicijska jela-maneštre, fuže, žličnjake, janjetinu u teći s palentom, ombolo i kobasice, kiseli kupus, fažol s radićem i palentom? Povratak je to izvornim domaćim jelima, kakva su se stoljećima pripremala u ovim krajevima. Pekari će nastaviti tradiciju predaka, mlinara vodeničara iz doline rijeke Mirne i pripremati domaći kruh i kolače.

Bogat sportski program
Bogat rujanski sportski program nastavlja se ovog petka međunarodnim boćarskim juniorskim turnirom, 12. memorijalnim rukometnim turnirom "Bojan Piutti" te teniskim nadmetanjima. Za subotu je predviđena biciklijada sa startom kod Vatrogasnog doma, 6. memorijalni konopaški turnir "Dario Blažević i Nevio Petretić" u Svetom Ivanu, Trka z vozići na Goričici te nogometna utakmica 1. kola Prve ŽNL NK "Buzet"-NK "Vrsar" na gradskom stadionu


Prosinac 2019
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©