naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
GALERIJA IZUZETNIH LIČNOSTI
4.6.2016 10:36 | Dodao: admin
Buzetski će Zavičajni muzej, u četvrtak 09. lipnja, samo na jednu večer, postati "Galerija izuzetnih ličnosti", s kustosicom koja će posjetitelje voditi kroz povijesna razdoblja i predstaviti nam dvije zaista osebujne ličnosti: Williama Shakespearea i Girolama Agapita.
Stoga se i program "Galerije", koji počinje u 18 sati, sastoji iz dva dijela: Shakespeareove pozornice (povodom 400. godišnjice njegove smrti) i programa pod nazivom "Buzećani - (ne)znani velikani: Girolamo Conte Agapito (povodom 240. godišnjice njegova rođenja). Projekt je osmišljen, uvježban i realiziran u Srednjoj školi Buzet gdje je premjerno prezentiran javnosti krajem svibnja. Voditelji programa i radionica su: za "Shakespeareovu pozornicu": profesor povijesti Hrvoje Badurina, profesorice engleskog jezika Martina Kedžo i Tihana Zlatić Božić te profesorica hrvatskog jezika Tea Peloza. Za "Conte Agapita" je vanjski suradnik Matija Nežić, profesor povijesti Hrvoje Badurina, profesorica hrvatskog jezika Tea Peloza i profesorica talijanskog jezika Tea Kolarić. Ulaz je slobodan.

VIŠE:

Ovogodišnja, nadamo se prva u nizu, Galerija izuzetnih ličnosti predstavlja nam jednog svjetskog i jednog lokalnog velikana, sličnih po poduzetnom duhu i burnom životu, a zanimljivo je da su i jedan i drugi pisali sonete.

1. SHAKESPEAREOVA POZORNICA (RENESANSA)
Prezentacija istoimenog projekta osmišljenog povodom 400. obljetnice Shakespeareove smrti, a uključuje power point prezentacije o društvenim i političkim prilikama elizabetanske Engleske te
Shakespeareovu životu i stvaralaštvu, scenske izvedbe dijaloga Romea i Julije (scena na balkonu), interpretaciju soneta i Ofelijin monolog.
Aktivnosti se dalje nastavljaju radom u radionicama:
- Pismo Juliji (pokušati krasopisom, perom i tintom napisati pismo Juliji, odnosno neku kratku poruku ili savjet nesretnim zaljubljenicima),
- Ofelijin vijenac (uz pomoć vila isplesti vjenčiće od bršljana i cvijeća),
- Puckova igraonica (po principu igre memory spajati riječi koje je Shakespeare uveo u engleski jezik s hrvatskim prijevodom te to isto učiniti s citatima iz njegovih drama),
- Renesansni fashion kutak u kojem će im objasniti neke zanimljivosti o odijevanju, šminki i frizurama u Engleskoj u drugoj polovici16. i na početku 17. st., a zainteresirane gošće mogu iz muzeja otići s renesansnom frizurom.

U tumačenje povijesnih činjenica i detalja iz književnikova života uključuje se i sam Shakespeare kojeg utjelovljuje profesor povijesti Hrvoje Badurina. Posjetitelje na Shakespeareovoj pozornici dočekuje, vodi kroz program i ispraća Puk, odnosno vilenjak Puck iz komedije San Ivanjske noći.

2. BUZEĆANI - (NE)ZNANI VELIKANI: GIROLAMO CONTE AGAPITO
Prošlost i sadašnjost Buzeta svojom su kreativnošću, svestranošću, poduzetnim duhom te zapaženim rezultatima svoga djelovanja obilježili naši znameniti sugrađani.
Da bi šira javnost upoznala detalje iz života i djela tih Buzećanina, gospodin Matija Nežić u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Buzet i Gradom Buzetom osmislio je projekt čiju je realizaciju povjerio učenicima i nastavnicima Srednje škole Buzet. Gospodin Nežić izravno se uključio u rad na projektu kao stručni voditelj radionice.
Projekt je nazvan Buzećani ? naši (ne)znani sugrađani, a prvi znameniti Buzećanin koji će tako biti predstavljen je Girolamo Agapito čiju 240. obljetnicu rođenja obilježavamo upravo ove godine.

Život conte Agapita bit će prikazan powerpoint prezentacijom i dramatiziranim intervjuom. koji će se voditi u muzejskom salonu s namještajem iz kraja 18. i početka 19. st.
Ta će povijesna priča biti zaokružena prigodnom glazbenom izvedbom na klaviru.
Za program bi nam bilo potrebno sat i pol do dva.. Predstavili bismo jednog svjetskog i jednog lokalnog velikana, sličnih po poduzetnom duhu i burnom životu, a zanimljivo je da su i jedan i drugi pisali sonete.

Voditelji programa i radionica su:
Za Shakespeareovu pozornicu: profesor povijesti Hrvoje Badurina, profesorice engleskog jezika Martina Kedžo i Tihana Zlatić Božić te profesorica hrvatskog jezika Tea Peloza.
Za conte Agapita: vanjski suradnik Matija Nežić, profesor povijesti Hrvoje Badurina, profesorica hrvatskog jezika Tea Peloza i profesorica talijanskog jezika Tea Kolarić.


Srpanj 2019
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©