naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
NOĆ MUZEJA 2017.
20.1.2017 20:08 | Dodao: admin
Buzetski zavičajni muzej za ovogodišnju je Noć muzeja priredio zanimljiv kolaž različitih događanja koji će se odvijati od 18 pa sve do 1 sat iza ponoći. Sve počinje svojevrsnom dobrodošlicom, degustacijom proizvoda Destilerije "Aura" iz Buzeta. Slijedi koncert klavirskog dua Enej Blažek i Mateo Žmak, studenata Muzičke akademije Sveučilšta u Zagrebu, Područnog odsjeka u Rijeci. Potom će se otvoriti izložba "Konstrukcija sna" Sare Pećanić, studentice slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U nastavku programa bit će riječi o monografiji ?111 godina Glazbenog društva "Sokol Buzet", izašloj u prosincu 2016.g., a slijedi i prezentacija razglednica Buzeta iz fundusa Zavičajnog muzeja u Buzetu. Za kraj nas očekuje i nastup Dua "Stand By" koji nam je priredio unplugged obrade pop, rock i blues standarda, izvedene u akustičnim aranžmanima uz pratnju gitare i perkusija. Ulaz na sve programe je slobodan! Ne propustite!


18:00-18:30 - Destilerija "Aura" Buzet / Dobrodošlica
Za dobrodošlicu pripremili smo pregršt proizvoda Destilerije "Aura" iz Buzeta. Ta obiteljska tvrtka bavi se proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao što su rakije i džemovi te ostali autohtoni proizvodi od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije daleko od cesta i naseljenih mjesta. U njihovoj se proizvodnji mogu se naći zanimljive delicije, od džemova koji se rade od koprive, mente, maslačka, kadulje, bazge, smokve, šljive i drijena do rakija koje odležavaju do tri godine. Uz tradicionalnu bisku, medicu, teranino proizvode i rakije od kadulje, mente, drijena, rogača, masline i badema, divlje kruške, divlje jabuke, latica ruže, šipka, šumskog voća te travaricu, a neizostavna je Biska extra koju jedini proizvode na tržištu, proizvedena od bijele imele ubrane isključivo sa stabla jabuke, te barikna rakija Millefrutti.

18:45-19:45 - Klavirski duo Enej Blažek i Mateo Žmak / Koncert
Enej Blažek rođen je 4.7.1995. u Kopru , Slovenija. Započeo je glazbeno obrazovanje klavira s 10 godina. Pohađao je osnovnu i srednju glazbenu školu u Kopru u klasi profesorice Valentine Češnjevar. Maturirao je kod iste profesorice 2014. godine u Umjetničkoj gimnaziji u Kopru. Trenutno je student treće godine Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Područni odsjek Rijeka u klasi izv.prof. Vladimira Babina. 
Mateo Žmak rođen je 23.12.1994.g. u Rijeci, Hrvatska. Započeo je glazbeno obrazovanje klavira s 9 godina. Pohađao je osnovnu i srednju glazbenu školu Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci u klasi prof. Vjere Lukšić i prof. Jadranke Jurić u čijoj je klasi i maturirao 2013.g. Trenutno je student četvrte godine Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Područni odsjek Rijeka u klasi izv.prof. Vladimira Babina.

20:00-20:30 ? Sara Pećanić: Konstrukcija sna / Izložba
Sara Pećanić rođena je u Zagrebu 1991. godine, gdje je i maturirala Primijenjenu školu umjetnosti i dizajna na odjelu unutrašnje arhitekture. Upisala je Grafički fakultet u Zagrebu, ali se prebacila Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo. Nastavila je studirati u Zagrebu i raditi u istom nadahnuću, korištenjem različitih materijala i tehnika, spajajući tako sva područja umjetnosti koje je prošla tokom svog obrazovanja; arhitekture, grafike i slikarstva. Trenutno je na četvrtoj godini preddiplomskog studija na odsjeku slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof. Duje Jurića.
Četiri rada ? "alfa", "beta", "delta" i "theta" te dodatak "tvornica snova" interpretiraju pet faza sna. Početna faza "alfa" je kao takva pojednostavljena, a elementi u njoj su rašireni ? iz razloga što u toj fazi ne postoji fokusirana pozornost. U drugoj se fazi elementi povezuju, odnosno skupljaju. Takvim procesom dolazi se do treće i četvrte faze? objekti su spojeni, postignut je visoki balans, svaki dio ujedno je prožet i jednostavnošću i kompleksnošću.

20:45-21:30 - O knjizi "111 godina Glazbenog društva "Sokol" Buzet" / Promocija knjige
Velika ilustrirana knjiga koja govori o stogodišnjoj povijesti buzetskoga Sokola i svim njegovim sekcijama i članovima kroz jedanaest desetljeća postojanja ove udruge, predstavit će se u buzetskome Zavičajnom muzeju. Izdavači monografije su Glazbeno društvo Sokol i Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" iz Buzeta. Knjiga je opremljena s 300-tinjak fotografija, uglavnom iz arhiva GD Sokol Buzet, POU-a "Augustin Vivoda" Buzet, KUD-a "Lovro Ježek" Marija Bistrica, Zavičajnog muzeja Buzet, Glasa Istre te privatnih zbirki članova i Društva i suradnika. Monografija ima 264 stranice u boji, velikog je monografskog formata, u tvrdom je uvezu, a sadrži i sažetke na talijanskom i engleskom jeziku.

21:45-22:30 - Buzet na starim razglednicama iz fundusa ZM Buzet / Prezentacija
Zbirka starih razglednica Buzeštine u buzetskome je Zavičajnom muzeju osnovana 2007.g. Svekupno, zbirka razglednica broji 173 primjerka koji se mogu podijeliti u nekoliko većih cjelina i to: 
-dopisnice, ilustrirane dopisnice, pozdravne dopisnice, fotodopisnice, razglednice i fotorazglednice.
Prikupljaju se razglednice Buzeta i Buzeštine. Najstarije razglednice iz fundusa mogu se datirati oko 1900.g. i s drugim primjercima iz vremena Austro ? Ugarske Monarhije čine prvu veliku cjelinu koju odlikuje vrhunska kvaliteta tiska, odnosno one pripadaju tzv. zlatnom dobu razglednice. Slijedeća je cjelina ona koju čine razglednice nastale u vrijeme talijanske okupacije Istre. Te su razglednice nešto slabije kvalitete, ali također brojčano vrlo dobro zastupljene u našoj zbirci. Najmlađu cjelinu čine razglednice nastale u vremenu od 1945.g. pa sve do 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća. Ovu cjelinu odlikuju crno-bijele razglednice na fotopapiru i one nastale modernim tiskarskim tehnikama. Posebna su kategorija tzv. fotorazglednice, odnosno fotografije izrađene u vrlo malom broju primjeraka ili čak unikatne, koje na poleđini imaju tiskane linije za adresu pa su i one "putovale". Motivi na razglednicama su vrlo različiti: panorame staroga Buzeta prikazane s više strana, novo naselje Fontana u podnožju gdje su česti motivi Narodni dom, Hotel Fontana ili tzv. Školska ulica. U starome se gradu često prikazuju Vela i Mala vrata, župna crkva, Lopar, Baštion, Vela šterna i pojedine gradske ulice. Čest je motiv i dolina rijeke Mirne s njenim tada nekaptiranim izvorom, a posjedujemo i razglednice Sv. Martina, Roča, Istarskih Toplica i Livada.

23:00-00:30 - Duo "Stand By" / Koncert
Duo "Stand By" djeluje od 2003 godine. Čine ga Martina (vokal- perkusije) i Nenad Dorčić (vokal- akustična gitara). Oboje su diplomirali pjevanje na MPA (akademija glazbene produkcije) u Zagrebu kod mentora Jacquesa Houdeka. Njihov repertoar čine unplugged obrade pop, rock i blues standarda, izvedene u akustičnim aranžmanima uz pratnju gitare i perkusija. Duo prvenstveno nastupa za turističke kuće i turističke zajednice mnogih istarskih gradova, te redovito gostuje na mnogim kulturnim manifestacijama i humanitarnim projektima. 2014 godine započinju suradnju sa Rovinjskim bendom "Dream Project", sa kojim izdaju i studijski album naziva "Koža", pod nakladom izdavačke kuće Aquarius Records, te kreću na promociju albuma na kojoj nastupaju uz mnoge poznate domaće i strane izvođače od kojih možemo posebno izdvojiti dvostruku dobitnicu BRIT Awards-a, englesku glazbenicu Gabrielle. Od suradnji može se izdvojiti i Martinin nastup na Dori 2006 godine kao prateći vokal grupe Karma. Danas duo i dalje prvenstveno nastupa kao akustični cover band uz povremene suradnje na raznim projektima.


Veljača 2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©