naslov_iznad_slike

Radno vrijeme
------------------------------
Muzej: 09:00 - 15:00
Učilište: 08:00 - 15:00
Knjižnica:
II. Istarske brigade 3/3
Tel. 052/215-545
UTO/SRI/PET:
09:00 - 15:30
PON/ČET:
12:00 - 19:00

Kako do nas
SILVANO PRODAN GOSTOVAO U BUZETU
24.5.2017 19:49 | Dodao: admin
U utorak, 23. svibnja, u Buzetu je gostovao Silvano Prodan, geograf, urbanist i publicist iz Kopra, podrijetlom sa Buzeštine. Tom je prigodom o Prodanu govorio Evgen Pečarič, a Prodan je predstavio svoj bogati publicistički opus, čak 8 knjiga koje je objavio od 2007. do danas.
Silvano Prodan je rođen u Račičkom Brijegu kod Buzeta 12. listopada 1933.g. Neposredno prije rata cijela se obitelj preselila u Luciju kraj Portoroža. Nakon završene talijanske osnovne škole najprije je pohađao talijansku trgovačku školu u Piranu, a 1955. godine maturirao je na Slovenskoj gimnaziji u Kopru. Godine 1960. diplomirao je na Prirodoslovnom fakultetu Univerze u Ljubljani ? geografski odjel na temu ?Funkcija grada Nancy?. Diplomski rad je pripremio za vrijeme jednogodišnjeg studija u Francuskoj, a za njega je dobio i univerzitetsku ?Prešernovu nagradu?.

Svoju radnu karijeru započeo je u Kopru, najprije na Kotarskom narodnom odboru (Okrajni ljudski odbor), a nakon toga u projektantskoj organizaciji ?Invest biro?. Radio je pretežito na području prostornog planiranja kao autor odnosno organizacijski voditelj brojnih urbanističkih programa na Obali te šire po Primorju.

U studenome 1967. godine otišao je u Pariz na polugodišnje stručno usavršavanje u Urbanistički atelje gdje je apsolvirao program francuske Agencije za tehničku, industrijsku i ekonomsku suradnju.

Nakon povratka iz Pariza zaposlio se u Kopru, da bi potom preselio u Ljubljanu gdje je obavljao odgovorne funkcije na području društvenog i prostornog planiranja.

Godine 1979. otputovao je na Madagaskar kao član delegacije koja je pripremila ponudu za izgradnju 20.000 montažnih stanova.

Godine 1991. vratio se iz Ljubljane u Kopar i do odlaska u mirovinu, 1996. godine, obavljao je dužnost republičkog urbanističkog inspektora.

Tijekom svoga životnog i profesionalnog puta došao je u dodir s nekoliko važnih ličnosti koje su značajno utjecale na njegove životne izbore i stavove.

Ponajprije je to nezaboravani pedagog, ravnatelj koparske gimnazije i odličan profesor francuskog jezika prof. Peter Martinc, koji je odgojio cijele generacije đaka, koji su odlično vladali francuskim jezkom i koji ih je u najosjetljivijim godinama i usmjeravao u samostalan i odgovoran život. Kapital kojega je Prodan ponio iz koparske gimnazije kasnije mu je više nego korisno poslužio u gradnji uspješne studijske i radne karijere; u početku prilikom studija u Nancyju i kasnije prilikom radne specijalizacije u Parizu.

Druga važna osoba bio je profesor dr. Svetozar Ilešić koji je uočio Prodanovu predanost izabranom pozivu te mu je pomogao da u tome uspije.

Nadalje, izuzetno je važan bio susret s partizanom i prvoborcem Črtom Špacapanom koji je Prodana svojim ?dobrodušnim optimizmom i odlučnošću? poticao da hrabro korača po zanimljivom i mnogostranom putu urbanističkog investicijskog planiranja.

Na kraju, od velike je važnosti i utjecaja bio i susret s arhitektom Edom Mihevcem s kojim je Prodan surađivao na brojnim projektima koji su udarili pečat svima trima općinama na slovenskoj obali.

Djelovanje na polju kulture i publicistike
Prodan se rano uključio i u buđenje istarske kulture u kružoku ?Beseda slovenske Istre?, kojega je prije nekoliko desetljeća organizirala i vodila sociologinja i animatorica kulture Leda Dobrinja u okviru svoga Centra Vita. Uz ustrajno sudjelovanje na nezaboravnim večerima u ?Hiši od Ćuda? u Loparu, Prodan se počeo javljati u zborniku navedenog kružoka ?Brazde s trmuna?, prije svega opisima životnih sudbina svojih istarskih sunarodnjaka koje je nemirno vrijeme prošloga stoljeća natjeralo u svijet "trbuhom za kruhom" u traženju boljega života. U isto vrijeme je puna dva desetljeća surađivao u koordinacijskom odboru ?Mnenjskega gibanja za Slovensko Istro?. Sudjeluje i u ?Kulturnem klubu Istra? sve od njegovog ustanovljenja. Klubu i predsjedava u posljednja dva mandata. Publicistička žica mu očito nije dala mira i nije se više zadovoljio samo povremenim objavama u zborniku ?Brazde s trmuna?, već je životne priče svojih Istrana, uključujući i priču o vlastitoj široj rodbini, povezao u dva knjižna djela ? ?Istra posvuda? (2007.) i ?Igra slučajnosti? (2008.). Te priče je obogatio opisima svojih doživljaja iz mladosti te traženja puteva u zrelim godinama. A dva djela se stapaju jedno u drugo i oba zajedno predstavljaju svojevrsnu zaokruženu cjelinu. Uslijedila je knjiga ?Martinjak v Brdih? (2009.) koja predstavlja kroniku o poznatoj obitelji Simčič. Knjigu je prigodom visokog jubileja posvetio supruzi Alojziji koja vuče korijene iz navedene obitelji. Kasnije su izašle knjige: ?Vzporedne usode? - ?Usporedne sudbine? (2011.), ?Kako majhen je svet? - ?Kako je svijet mali? (2012.) te ?Nemirna mladost? (2013.). U tim se djelima prepliću autobiografski zapisi značajnih događaja iz autorovog života te priče o Prodanovim rođacima, koje su burna vremena prošlog stoljeća odvukla od domaćih ognjišta te su se u potrazi za boljim kruhom raspršili po svim kontinentima, a mnogi su svojim teškim radom sebi priskrbili značajan gospodarski i društveni položaj. Posljednje djelo je ?Prekinjena idila? - ?Prekinuta idila? (2014.) koje vjerojatno nije i posljednje, jer je Prodan u zadnje vrijeme sumnjivo ušutio, a kad god se to dogodilo, pojavila se nova knjiga. Naslov ?Prekinuta idila? govori o tome kako su ljudske sudbine često iznenada prekinute iz različitih uzroka. Neke ranom smrću, druge s propašću braka zbog alkoholizma, treće zbog jake nostalgije za rodnim krajem u unutrašnjosti Istre... Prekinuta je bila i idila mještanina iz Lucije, pripadnika talijanske nacionalne zajednice, koji je prilikom eksodusa, sredinom 50-tih godina, teškog srca napustio svoje domaće ognjište, uzorno obrađen maslinik i vinograd i krenuo u nepoznato. Prekinute su bile i dvije autorove ljubavne idile koje je doživio, jednu na Lokrumu , a drugu u Mazuriji i zaključio u Varšavi. Dakle, šest knjiga u posljednjih nekoliko godina, svake godine po jedna. Tim je djelima Prodan svojim sunarodnjacima podignuostavio lijep i trajni spomenik.


Prosinac 2019
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Stranica je prilagođena za rezoluciju 1024x768
IE 7.0, Firefox 2.0, Mozilla 1.8, Opera 9.0
Izradio: Dejan Hren, 2008 ©