U srijedu, 22. svibnja 2024 u goste nam dolazi književnica Olja Savičević Ivančević. Književni susret održat će se u Zavičajnom muzeju Buzet s početkom u 19 sati.

O gošći:

Rođena 16.9.1974. u Splitu. Odrasla u dalmatinskom mjestu Kaštel Lukšić blizu Splita, gdje je pohađala osnovnu školu; gimnaziju završila u Splitu, Filozofski fakultet u Zadru. Na istom fakultetu studirala na postdiplomskom studiju iz književnosti.

Prvu pjesničku zbirku objavila 1988. u svojoj četrnaestoj godini, a za njom je uslijedilo, do danas: pet zbirki poezije, zbirka priča, dva romana te tri slikovnice.

Nakon diplome radila kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, ali nakon svega nekoliko godina posvetila se profesionalnom književnom radu.

Pisala i piše književne kolumne za novine i portale, a posljednjih godina redovito surađuje s kazalištima lutaka i kazalištima za djecu i  mlade.

Glavni dio njezina književnog rada odnosi se na prozu i poeziju. Knjige su joj prevedene na deset stranih jezika (njemački, engleski, španjolski, talijanski, bugarski, nizozemski, švedski, makedonski, slovenski, mađarski, a uskoro i na francuski),  dvadeset i četiri izdanja objavljena su u Europi (izvan Hrvatske) te dva naslova u SAD-u.

Dobitnica je sam više važnih nacionalnih i regionalnih nagrada za književni rad kao i za rad u kazalištu (za djecu i mlade), a s pjesmama i prozom gostovala na čitanjima, festivalima i književnim sajmovima u Berlinu, Leipzigu, Frankfurtu, Dresdenu, Beču, Londonu, Edinburgu, Rimu, Milanu, San Franciscu, Los Angelesu, Budimpešti, Bukurešu, na Kanarima…

Uvrštavana u internacionalne antologije poezije i proze (Best European Fiction, Surfacing – Contemporary Croatian Poetry, Les femmes (se) racontent – antologija kratke priče i poezije autorica iz Centralne i Istočne Europe, Grand Tour. Reisen durch die junge Lyrik Europas, A todos nos falta algo – Antología del cuento Croata itd. )

Prema pričama Olje Savičević Ivančević snimljena su tri kratka filma (Sedam neodgovorenih poziva, Balavica, Trešnje) i nacrtan je strip (Danijel Žeželj: Ljeto), a roman „Adio kauboju“ adaptiran je i postavljen kao kazališna predstava u režiji Ivice Buljana.

Recenzije njezinih knjiga objavljene su u brojnim novinama i časopisima: Guardian, Le Monde Diplomatique, Berliner Zeitung, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung , La Repubblica, The Independent, The Irish Thimes,  Corriere della Serra, The Atlantic, The Publisher Weekly, De Volkskrant, Jelenkor…, a pojedinačni radovi objavljeni su na više od trideset jezika u časopisima i publikacijama širom svijeta.

(izvor: www.oljasavicevic.com)