U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2024 u buzetskoj će Knjižnici gostovati književnik i putopisac Jasen Boko. Program će se održati u ponedjeljak, 28. listopada u 19 sati.
Ulaz je besplatan.

Jasen Boko diplomirani je profesor književnosti i dramaturg. Radio je u Slobodnoj Dalmaciji kao novinar-komentator, urednik kulturne rubrike i kazališni i književni kritičar. Nakon toga bio je samostalni umjetnik, kao slobodni pisac, da bi od prosinca 2012. u Drami splitskog HNK bio prvo ravnatelj, a zatim dramaturg i producent. Godine 2023. Napušta HNK i opet je u vodama slobodnjaka. U tridesetak godina pisanja za scenu napisao je dvadesetak drama izvedenih na scenama Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije u četrdesetak profesionalnih produkcija. Više radio drama i adaptacija izvedeno mu je u Dramskom programu Hrvatskog radija, surađuje i na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju. Dramski program HTV-a na jesen 2017. po njegovu scenariju prikazao je četverodijelnu biografsku igrano–dokumentarnu seriju TIN – 30 godina putovanja. Za svoj književni rad nagrađivan je s više nagrada (Kiklop, Marin Držić, Mali Marulić…) Kao dramaturg surađivao je na više od dvadeset kazališnih projekata u Hrvatskoj i Sloveniji, preveo je više dramskih tekstova s engleskog jezika. Bio je predavač kolegija Primjeri iz dramske književnostiLutkarstvo i scenska kultura te Scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Objavio je 17 knjiga: Kazališni sat i druga drama izdan je 1995., a 2002. izašao je njegov izbor iz hrvatske drame devedesetih Nova hrvatska drama, koji uz sedam odabranih drama donosi i opširan predgovor. Tin, biografija Trideset godina putovanja, romansirani je životopis Tina Ujevića koju je napisao 2005., a drugo, dopunjeno izdanje objavljeno je 2017. Zbirku putopisa Peta strana svijeta, izdao je 2006., a 2007. objavio je knjigu teatroloških radova Zapisi iz kazališnog (su)mrakaNa Putu svile (kako nam je lagao Marko Polo) putopis o putovanju legendarnom rutom lokalnim prijevozom, objavio je 2009. (drugo, dopunjeno izdanje 2024.), a Priče iz muzeja namijenjene su mlađoj publici (2010.). Kazalište ilustriranu knjigu za djecu objavio je Srbiji 2012. (prevedena na azerbajdžanski, turski i španjolski, a objavljena je i u Hrvatskoj), a Tragovima Odiseja (2012.) provokativan je putopis koji istražuje suvremeni Mediteran i ulogu Odiseja u europskoj kulturi, te donosi neočekivana otkrića o mjestima po kojima je putovao itački kralj. Godine 2013. u Beogradu mu je objavljena knjiga Putovanje za početnike. Godine 2014. iz tiska je izišla Za Aleksandrom Velikim u srce Azije (Zapisi iz zemalja gdje mitovi još žive). Slijede biografija Dioklecijana objavljena 2016., Latinskom Amerikom uzvodno – za Che Guevarom od Patagonije do Kube (2019.), Život i smrt uz svetu rijeku – Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva (2020.) i dvije slikovnice: Djeca Titicace (2021.) i Djeca Kalaša (2023.).

Intenzivno putuje i objavljuje priče, reportaže i knjige s putovanja, a često vodi i organizirane ture. Kao putnik, putopisac i promotor kulture putovanja održao je stotine predavanja o svojim knjigama i putovanjima na brojnim skupovima i festivalima u više zemalja i čest je gost u medijima.